We hebben al vaak de vraag gehad of je wel kunt offroaden als je geen krassen op je lak wil hebben. Daarom vonden we het tijd om hier eens een blog over te maken. Op onze Landcruiser zitten inmiddels wel ervaringskrassen. Ze hebben allemaal een verhaal. Maar als je 4×4 een behoorlijk nieuwe auto is of je gewoon zuinig bent op de lak dan kunnen we ons voorstellen dat je twijfelt om te gaan offroaden. Kan het wel of beter helemaal niet doen?

Je kunt op verschillende manieren in het offroaden groeien. Soms koop je een 4×4 omdat je het gewoon een mooie auto vindt om te zien en soms koop je juist specifiek voor offroaden een 4×4. Op welke manier je er ook ingroeit het is altijd belangrijk om te kijken naar de ervaring die je hebt met offroaden en welke trips je gaat rijden. Ook is daarmee de keuze of je alleen rijdt of met anderen gaat rijden een belangrijke. Bij ons is het zo dat wij beiden veel auto rijden en goed kunnen maneuvreren. Nu is offroaden wel wat anders dan gewoon op de weg rijden, maar hierin heeft Bram door Defensie veel ervaring mee en heeft hij het Melanie aangeleerd. Hierdoor zijn wij dus ook niet zo bang om als stel te gaan offroaden. Dat wil niet zeggen dat we nooit voor hete vuren komen te staan. Wij zijn namelijk wel zuinig op onze Landcruiser, maar wat takken krasjes vinden we niet erg. Maar deuken door rotsen of krassen door een steen zouden we ook wel pijn van in de buik krijgen.

Er zijn wel degelijk opties om als lak je lief is toch te offroaden. Wat sowieso een optie is om te gaan greenlanen. Dan heb je vaak veel bredere paden en zandpaden waar locals bijvoorbeeld ook met hun auto overheen moeten rijden om bijvoorbeeld hun boodschappen te doen. Dan blijf je dus wel op de normale paden, maar toch is dit vaak al een beetje offroaden want wegen zijn lang niet overal zo goed als wij hier gewend zijn. Stel je gaat op wikiloc naar routes zoeken dan staat er vaak ook wel bij of je rekening moet houden met je lak. Of er staat een reactie onder met de vraag of het krassen oplevert. Ook is het afhankelijk van het gebied waar je heen gaat. Sommige landen zijn bezaaid met bomen en daardoor is de kans dat er krassen op je auto komen veel groter. Maar ga je offroaden in de Pyreneeën dan is de kans op krassen van bomen veel minder. Daar is het gebied veel meer open.

offroad, mok, emaille, bandenspoor, stoer, reizen, offroad, bergen, modder, 4x4, toyota, jeep, suzuki,

Toch is er een kanttekening. Doordat je op stukken kunt rijden waar de natuur ineens veranderd of verwilderd doordat er weinig mensen komen is de kans altijd aanwezig dat er toch krassen op je auto kunnen komen. Dit is een afweging die je bij iedere route moet kunnen maken. Wij kunnen natuurlijk niet voor jou bepalen of je wel of niet moet gaan offroaden. Maar ga je nog een auto kopen om met een 4×4 en daktent te gaan reizen dan moet je er wel op bedacht zijn dat er krassen op je auto kunnen komen. Koop je alsnog een gloednieuwe 4×4? Weet dan waar je aan begint. Helemaal klasloos offroaden is geen garantie die iemand je van te voren kan afgeven. Offroaden is jezelf in het diepe gooien en wel zien hoe je eruit komt. Daar moet je tegen kunnen of met anderen gaan zodat je op meerdere mensen kunt terugvallen als je het even niet weet of niet lukt.

Zo zie je dus maar we kunnen geen kant en klaar antwoord geven, maar goed uitzoeken voordat je gaat rijden is slim om te doen. En ben je echt te bang voor krassen dan is offroaden wellicht niet iets voor jou.

offroad, mok, emaille, bandenspoor, stoer, reizen, offroad, bergen, modder, 4x4, toyota, jeep, suzuki,

Mocht je nog bezig zijn met een 4×4 uit te zoeken dan is de blog over: Welke 4×4 past bij jou? wellicht een aanrader voor je.

offroad, offroaddog, wildkamperen, offroadden, zand, modder, 4x4, 4wd, toyota, landrover, jeep, suzuki, mitsubishi, nissan, daktent, rooftent, reizen, europa, wikiloc, polarsteps, toyota, bos, strand, bram, melanie, kay, verheijen, stoer, avontuur, overlander

Wil je je verder verdiepen in waar je de volgende reis wil maken dan kun je ons magazine als inspiratiebron gebruiken.

offroad, offroaddog, wildkamperen, offroadden, zand, modder, 4x4, 4wd, toyota, landrover, jeep, suzuki, mitsubishi, nissan, daktent, rooftent, reizen, europa, wikiloc, polarsteps, toyota, bos, strand, bram, melanie, kay, verheijen, stoer, avontuur, overlander

Avontuurlijke groet,

Bram, Melanie & Kay

In 2017 verkochten we ons rijtjeshuis om meer te gaan reizen. Het hele huis was te groot voor ons. We lieten een Tiny House bouwen en kochten een 4×4 en daktent. We deelden vanuit hobby ons verhaal en bleken dit steeds leuker te gaan vinden. We kregen de missie om meer mensen te inspireren met ons avontuur en de vrijheid die wij zelf ervaren. Daarom delen we met Offroaddog 4×4 en daktent reizen verhalen, tips en ervaringen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.