Iets wat met een 4×4 en daktent reis niet mag ontbreken zijn goede banden. Het zijn je schoenen voor een bergwandeling. Maar wat zijn nou goede banden? Waaraan moeten ze voldoen? En welke merken zijn er? En welke springen er qua specificaties bovenuit? Dit en meer in deze blog over all-terrain en offroad banden.

Allereerst, wat is het verschil tussen offroad banden en all-terrain banden? De naam all-terrain en offroadband zegt het eigenlijk al. Offroad banden zijn voornamelijk bedoeld voor offroad te rijden. En ideaal als je hele extreme offroad paden opzoekt. Aangezien je met een 4×4 en daktent ook op bijvoorbeeld snelwegen of zandpaden rijdt. En je ook je 4×4 vol hebt met spullen rij je vaak iets minder extreem dan dat je een dagje gaat offroaden met anderen. Tijdens een 4×4 en daktent reis wil je overal goede prestaties hebben én een niet te hard bandengeluid. Een offroad band maakt namelijk ook meer geluid op asfaltwegen. Een ander nadeel voor 4×4 en daktent reizen met offroad banden is nog dat deze banden minder gemaakt zijn om water af te voeren en aquaplanning te voorkomen. Daarom hebben wij all-terrain banden bij elkaar gezocht die passen bij een 4×4 en daktent reis.

 

3-Peak Mountain Snowflake classificatie

De meeste all-terrain banden zijn ontworpen om op verschillende ondergronden te rijden, waaronder vuil, grind en lichte sneeuw, maar ze zijn misschien niet helemaal geschikt om zware koude weersomstandigheden het hoofd te bieden. Als je van plan bent om winterweer in te rijden zoals zware sneeuwval en ijs, wil je een set terreinbanden die dit aankunnen. Je kunt dan het beste kiezen voor banden die zijn gemarkeerd met de 3-Peak Mountain Snowflake classificatie.

3-Peak Mountain Snowflake (3PMSF) classificatie

De banden die wij hier hebben uitgekozen om over te schrijven hebben allemaal deze classificatie. Dit omdat wij het belangrijk vinden dat je overal met je band kunt rijden. Veel landen in Europa vragen in de wintermaanden al om deze classificatie.

BFGoodrich All Terrain TA KO2

BFGoodrich All Terrain TA KO2

Prijs per band € 162,75 – 190,90
Levensduur +- 100.000 kilometer
3-Peak Mountain Snowflake-logo goedgekeurd voor landen waar dit verplicht is

De zijwand van de banden. De tractiebalken aan de bovenzijde bij het loopvlak zorgen voor extra tractie op rotsen en in de modder, maar ook in de sneeuw. Tussen elk van die secties bevinden zich wat BFG “Mud-Phobic Bars” noemt, die helpen bij het afwerpen van modder of vuil. Deze twee kenmerken op de zijwand vormen samen een derde. De band is door deze combinatie beter manoeuvreerbaar in diepe modder, vuil of sneeuw.

Het loopvlak is ontworpen voor een gelijkmatige verdeling van de spanning, zodat het in de loop van de tijd gelijkmatiger slijt. In tegenstelling tot conventionele banden voor personenwagens, overlappen de afzonderlijke loopvlakken elkaar in een in elkaar grijpend ontwerp voor extra stabiliteit. In de valleien tussen het loopvlak zijn kleine steenuitwerpers, die helpen stenen van de banden te laten afvoeren. Dit wordt gedaan omdat stenen die in het loopvlak vastzitten, niet alleen de tractie op en naast de weg tot een minimum kan beperken, maar het loopvlak ook na verloop van tijd kan slijten.

Er is niks vervelender dan een lekke band op reis. Vooral als je offroad rijdt en niet in de buurt van de bewoonde wereld bent. Dus als je vaak offroad gaat, wil je een band die bestand is tegen extreme omstandigheden. Veel banden hebben kenmerken of extra lagen op het loopvlak om lekke banden te voorkomen, maar doorgewinterde offroaders zullen weten dat het echte risico bij de wangen zit. Ze zijn meestal onbeschermd en zelfs als je naast een scherpe rots rijdt, kan de band al openbreken. Om te beginnen is de KO2 ontworpen om scherpe voorwerpen af te buigen die tegen de zijkant van de band kunnen schuren. De wangen zijn ook dikker en maken gebruik van BFG’s CoreGard-technologie, die een gepatenteerd arrangement gebruikt van de Baja T / A KR2 offroad-raceband van de bandenfabrikant.

In vergelijking met de vorige generatie BFG-terreinbanden zijn de wangen 20% dikker.

YOKOHAMA GEOLANDAR A/T G015

YOKOHAMA GEOLANDAR A/T G015

Prijs per band € 126,87 – 190,90
Levensduur +- 100.000 kilometer
3-Peak Mountain Snowflake-logo goedgekeurd voor landen waar dit verplicht is.

Het unieke patroon tussen de loopvlakblokken is ontworpen om de band te helpen vuil en modder af te voeren. Als je kijkt naar de wangen van het loopvlak, is het gewikkeld in een beschermende extra laag om te voorkomen dat het door scherpe rotsen wordt gesneden. Bovendien zorgt een laag nylon in de band voor een extra beschermingslaag.

Een van de redenen waarom de G015 zo populair is, Het karkas van de band is gebouwd om zware lasten te dragen (voor degenen die veel gewicht dragen).

De grip op het terrein met de A / T G015 is goed. En dat is waar, ongeacht het seizoen. Het ontwerp van de profielblokken zorgt ervoor dat er veel extra randen zijn om in de winter in de sneeuw te bijten. Er zijn ook voldoende lamellen in elk profielblok. Het is dan ook geen verrassing dat deze band het drievoudige bergsneeuwvloksymbool draagt, wat aangeeft dat het een echte winterband is.

Op de weg is deze band stiller dan je zou verwachten van een all-terrain band, wat fijn is op langere afstanden. Hij biedt ook uitstekende prestaties bij nat weer, zowel wegligging als remvermogen.

GOODYEAR WRANGLER DURATRAC 

GOODYEAR WRANGLER DURATRAC

Prijs per band € 136,85 – 170,90
Levensduur +- 100.000 kilometer
3-Peak Mountain Snowflake-logo goedgekeurd voor landen waar dit verplicht is

Hoewel er steeds meer terreinbanden op de markt verschijnen met eigenschappen die ze beter geschikt maken voor de snelweg, onderscheidt de Duratrac zich. De band ziet er stoer uit met een agressief loopvlakpatroon dat zegt dat je klaar bent om de paden, de modder, de rotsen of wat dan ook op te gaan.

Het loopvlakpatroon is ontworpen voor goede grip op en in alles, van rotsen en grind tot modder, zand en zelfs sneeuw. De schouder van de band is net zo agressief en is ontworpen om vuil, grind en modder af te voeren, terwijl het ook extra grip geeft in het drassige terrein. Deze wangen geven ook extra bescherming tegen insnijding, terwijl je velgen ook worden beschermd tegen krassen. De wang heeft twee lagen als bescherming tegen insnijden. Is daarmee wel minder sterk als de BFGoodrich KO2.

De band is redelijk stil voor een all-terrein band. De band gaat net als bovenstaande banden lang mee. Een van de redenen waarom de G015 zo populair is, Het karkas van de band is gebouwd om zware lasten te dragen (voor degenen die veel gewicht dragen).

COOPER DISCOVERER AT3 4S

COOPER DISCOVERER AT3 4S

Prijs per band €163,10 – 271,00
Levensduur +- 100.000 kilometer
3-Peak Mountain Snowflake-logo goedgekeurd voor landen waar dit verplicht is

Gekartelde randen op het loopvlak maken deel uit van wat Cooper de Snow Groove-technologie noemt. Volgens Cooper houdt het unieke zaagtand-ontwerp sneeuw vast voor maximale grip op besneeuwde oppervlakten. Ontworpen voor alle terreinen en weersomstandigheden.

Het loopvlak heeft ook waterafvoerkanalen, die op het loopvlak lopen om water af te voeren en aquaplaning te voorkomen. Extra kenmerken van het loopvlak zijn onder meer de uniek gevormde 5 rijen loopvlakblokken, die zijn ontworpen voor grip op de weg en offroad. En tot slot, nog een ander kenmerk dat exclusief is voor de AT3 4S, zijn nieuwe micro-zigzagpatroonlamellen in elk profiel. Dit zorgt voor extra winterprestaties en grip in nat weer.

Kies voor jezelf een band waar je je goed bij voelt. Je kunt via AutoWeek eventueel je bandenmaat invullen en het type dat je zoekt. Dan kan AutoWeek voor je websites aangeven waar ze te krijgen zijn. Wij hebben zelf jaren geleden voor BFG’s gekozen. We hebben al heel wat met de banden mee gemaakt en nog nooit problemen dankzij onze banden. De doorslag voor ons was de wang die de beste stevigheid heeft ten opzichte van zijn concurrenten.

Heb je nog vragen over banden of iets anders voor je 4×4 en daktent reis? Stuur dan hieronder een reactie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.