Het is alweer een tijdje geleden dat wij zijn begonnen met 4×4 en daktent kamperen en daarom leek het ons leuk om te vertellen hoe we daar nou eigenlijk mee zijn begonnen. Want steeds vaker krijgen we vragen over onze indeling en hoe je als beginner kunt starten met 4×4 en daktent kamperen.

Het begon allemaal met een kleine 4×4. Namelijk een Suzuki Grand Vitara uit 1996, we kochten dakdragers en een tweedehands daktent via marktplaats. En hup we gingen kamperen wanneer we maar tijd hadden. We stonden zelfs regelmatig bij ons huis om de hoek. We hebben in Nederland veel mooie natuur waar je niemand tot last bent. En als je alles net zo achter laat zoals je gekomen bent dan laat je de natuur verder ook met rust.

We kochten voor onze 4×4 een kastje bij de ikea om een keuken achterin te maken. Haha de ikea, ja zeker! Veel goedkoper dan een ladesysteem en wij vonden het veel praktischer. Voor minder dan €4000,- hadden we een complete uitrusting. Sommige dingen hadden we al zoals een kookstelletje, de daktent voor €600,- op marktplaats gescoord, het ikea kastje voor €80,- en de auto voor €2250,-. En de auto konden we ook nog gewoon mee rijden dus dat was onze 2e auto. Melanie reedt ermee naar haar werk als ze late dienst had bij de taxi. Echt zuinig is een 4×4 nooit dus Bram reedt er zelden mee naar zijn werk omdat hij nou eenmaal verder weg zat.

We deden geen aanpassingen aan de auto. Als je je gaat verdiepen in offroaden kom je al snel mensen tegen die hele aanpassingen hebben gedaan en waarvoor je echt al heel vaak op vakantie kan. Wat eigenlijk helemaal niet nodig is. Zeker niet als je met een keuken en daktent op auto rijdt, dan rij je namelijk veel minder extreem offroad. Maar je komt wel op hele toffe plekken om te overnachten.

Na ongeveer een half jaar besloten we dat we grotere reizen wilde maken in de toekomst. Daarom wilde we toch gaan kijken naar een grotere en betrouwbaardere auto. Wij zijn altijd fan geweest van Toyota omdat het meestal gewoon de meest betrouwbaarste auto’s zijn. Bram kan deze auto’s ook zelf onderhouden dus dat maakt het extra makkelijk. We gingen dus kijken naar een andere auto waarmee we uiteindelijk ook naar Afrika zullen reizen, een droomreis die zeker op onze bucketlist staat. We kijken naar een Toyota Landcruiser en kunnen er uiteindelijk eentje vinden voor €8250,-. Dolblij dat we zijn want deze auto kunnen we gewoon blijven gebruiken en ook hier hoeft geen aanpassing aan gedaan te worden voorlopig. We merken later tijdens het reizen dat de achterkant weinig veerweg heeft dus dat moet wel nog gedaan worden als we heftiger offroad gaan rijden.

Verder hebben we geen snorkel, geen lier, geen andere bumpers, geen extra bescherming onder de auto. Kortom we hebben alleen andere banden genomen omdat er echte wegbanden op zaten. Maar deze banden waren ook al aan vervanging toe dus dat kwam voor ons mooi uit om er offroadbanden op te leggen. Bram kan deze banden zelf erop draaien dus we hoefden alleen de banden te kopen voor €640,- voor alle 4 de banden.

Uiteindelijk hebben we dus bij elkaar best wel wat kosten gemaakt, maar nog steeds valt het allemaal wel mee omdat het in fases is gegaan. Zeker als je warmere landen gaat wat wij tot nu steeds hebben gedaan kom je niet snel in modder vast te zitten.

We deden geen aanpassingen aan de auto. Als je je gaat verdiepen in offroaden kom je al snel mensen tegen die hele aanpassingen hebben gedaan en waarvoor je echt al heel vaak op vakantie kan. Wat eigenlijk helemaal niet nodig is. Zeker niet als je met een keuken en daktent op auto rijdt, dan rij je namelijk veel minder extreem offroad. Maar je komt wel op hele toffe plekken om te overnachten. Zie hier onze offroad keuken zoals die nu is.

Ben je al een avontuurlijke reiziger? Dan verwelkomen we je graag op onze avontuurlijke shop, met onze exclusieve designs!

Ons in je mailBox ontvangen en niks missen?

Schrijf je dan hier in

 

of Volg onze offroad route op social media