We hebben een nieuwe meter 😀 nu kunnen we precies bijhouden hoeveel stroom we gebruiken. Want wij zitten gewoon aan stroom en water gekoppeld. Dus we zijn niet offgrid zoals dat heet als je zelfvoorzienend bent. In deze blog vertellen we je er meer over 😀

Als je in een tiny house gaat wonen kan dat verschillende redenen hebben. De meeste redenen vallen onder milieubewuster/kleinere footprint, vrijheid, dichter bij de natuur leven en nog vele andere redenen. In deze blog gaan wij eens uitleggen welke keuzes wij hebben gemaakt met betrekking tot offgrid wonen. Omdat dit ook regelmatig een keuze is bij tiny houses. Om niet aangesloten te zijn op stroom, water of wat dan ook. Volledig zelfvoorzienend zoals we dat dan noemen.

Om onze keuze eerst in het algemeen te bekijken zijn wij in een tiny house gaan wonen omdat wij meer vrijheid wilden. Voornamelijk meer financiële vrijheid en daardoor de vrijheid om meer te kunnen reizen. Daarover hebben we al eens een blog geschreven. Hierover vertellen we ook in de blog over milieubewust en de 4×4 die we hebben voor onze reizen.

Met het bouwen van het tiny house hebben wij heel bewust gekeken naar welke luxe we wilden. Wij geloven dat stroom de belangrijkste energie wordt in de toekomst en daarom wilden wij zoveel mogelijk op stroom hebben. Zo is alles op stroom alleen ons gasfornuis niet. Boiler is namelijk ook op stroom. We wilden eigenlijk het koken ook op stroom maar aangezien we op onze huidige plek geen krachtstroom hebben ging dat helaas niet.

Daarnaast hebben we (nog) geen zonnepanelen. Eerst maar eens wonen, later zullen er wel zonnepanelen komen. Maar omdat wij de boiler en de verwarming op stroom hebben zullen we in de winter altijd te weinig stroom hebben met panelen. Daarom hebben we voor nu nog besloten om nog geen panelen te nemen en dat later te doen.

In een tiny house wordt qua verwarming ook vaak voor een houtkacheltje gekozen. Dit hebben wij ook bewust niet gedaan. Wij hebben nog een hond en die moet ook warm kunnen zitten als wij weg zijn. Daarnaast vonden wij het belangrijk na een dag weg te zijn dat we maar op een knopje hoeven drukken en dat het binnen korte tijd warm is. We zouden zelfs nog een heel schema in kunnen stellen, maar dat hebben we nu nog niet gedaan omdat we eerst de juiste temperaturen willen uitproberen. Maar de hoofdkeuze was eigenlijk dat we ons huisje dus makkelijk en snel kunnen verwarmen zonder daar zelf veel werk aan te hebben. Als je op hout stookt moet je niet vergeten dat je naast alleen de kachel aanmaken ook extra werkzaamheden hebt zoals hout regelen, hout klein maken enz enz. Dit woog voor ons niet op tegen een elektrische manier van verwarmen (infrarood panelen)

Dan het water. Regelmatig worden tiny houses niet op water aangesloten. Waarom? Omdat ze dus zelf regenwater opvangen en die filteren om te kunnen drinken. Wij wilden dit niet. Ook eigenlijk weer dezelfde keuze als de houtkachel, wij willen gemak. Zoals afgelopen zomer was het erg droog wat dus betekend dat je ook zuinig met je water moet omgaan. Bram sport veel en we hebben nog een hond. Er wordt dus regelmatig gedouched en onze hond kun je ook niet vertellen dat je vandaag geen water kunt geven. Wij vinden het ook niet erg om aan grotere bedrijven vast te zitten voor stroom of water en vandaar ook deze keuzes.

Wij wilden vooral goedkoper en vrijer kunnen wonen. Maar wel met alle luxe die wij belangrijk vinden. Wij vinden het zelf niet nodig om tegen de maatschappij te schoppen en gewoon mee te doen aan nutsbedrijven. Alleen kunnen we wel wat bewustere keuzes maken zoals een composttoilet. Waar geen (drink)water doorheen hoeft te stromen. Ons huisje heeft dus de luxe van een gewoon huis maar het milieubewuste van zoveel mogelijk stroom en het leven op een kleinere voet.

Belangrijk is voor jezelf af te vragen hoe je leeft en wil leven. Werk je fulltime? Dan maak je misschien andere keuzes dan als je altijd thuis kunt zijn. Heb je kinderen of wil je die later? Wil je meer doen voor het milieu? Of wil je kleiner gaan wonen? Stel jezelf vragen.

Misschien kan ons ebook je ook helpen. Want onze leefstijl in een tiny house is misschien een voorbeeld maar ook na te doen in ieder ander huis. Hierin vertellen we je meer in ons ebook. We stellen je vragen en geven je inzicht. Zodat jij de keuzes kan maken waar jij je goed bij voelt. Niemand hoeft ons na te doen, maar haal de informatie eruit die voor jou wel belangrijk is.

 

Wil je op de hoogte Blijven via mail? Schrijf je dan hieronder in!

 

of Volg onze offroad route op social media

High on life till we die !