Deze vraag is ons een aantal keer gesteld en ondanks dat er op onze media-pagina hier een aantal keer interviews over zijn gegeven willen we toch een uitgebreid plaatje geven van ons financiele plaatje voor ons tiny house. Want is het echt goedkoper dan een koophuis en wat ben je dan nog kwijt per maand?

Het begint natuurlijk allemaal bij welke wensen heb je? Wij kunnen hierin dus ook geen adviezen of prognoses maken van wat jij kwijt zou zijn als je in een tiny house zou willen wonen. Maar we kunnen wel vertellen wat wij kwijt waren en wat onze keuzes waren.

Ten eerste was de vraag; willen we iemand laten bouwen of zelf bouwen? Ons antwoord was al snel we willen iemand laten bouwen omdat wij beide full-time werkten en we vonden het belangrijk dat iemand die het tiny house ging bouwen dat die al ervaring had met tiny houses zodat we iemand hadden die weet wat die doet. Zo kwamen wij bij Dimka uit van www.tiny-house.nl Hij had al meerdere huisjes gemaakt en daardoor kon hij ook verbeteringen aangeven ten opzichte van vorige huisjes.

Wij zijn met Dimka om de tafel gaan zitten met de wensen die we hebben en hij heeft daar een technische tekening van gemaakt. Wij vonden het vooral belangrijk dat ons tiny house praktisch was en toch ruim oogt. Rust is voor ons een belangrijke, daarom hebben we ook een moderne uitstraling genomen. Dit zijn allemaal al dingen die je voor jezelf op een rijtje kan zetten. Pinterest vinden wij daar heel fijn voor zodat je kan zien welke stijl je mooi vind, een bepaalde stijl neemt vaak ook een kostenplaatje met zich mee.

Wij wilden graag een “dakkapel” voor onze slaapkamer en een uitbouwtje voor onze kraan in de badkamer. Dit zijn allemaal extra kosten maar wel extra woongenot voor ons. Dan was voor ons belangrijk dat we het binnen erg licht wilden hebben en geen bouwhout meer zagen dus kosten voor verf moesten ook meegenomen worden. Een compleet nieuwe keuken, de kussens van de bank konden we hergebruiken van ons koophuis. Dan heel belangrijk waaraan wil je veel ruimte geven? Onze keuken is voor ons heel belangrijk dus een goede kookplaat en een grote wasbak om af te wassen. Zoveel mogelijk elektrisch omdat wij vinden dat elektra de toekomst is. Wat kost je manier van verwarmen? Velen kiezen voor een houtkachel, maar wij wilden elektrisch gaan omdat we kiezen voor het gemak van een thermostaat die we kunnen inplannen zodat het warm is als de hond er nog is en als we thuis komen van werk.

Daarnaast is de andere grote kostenpost je badkamer. Wat voor toilet wil je? Wil je milieubewust gaan? Weinig water gebruiken of wil je gewoon op riool aangesloten worden? Dit zijn allemaal belangrijke vragen om jezelf te stellen. Wij kozen voor een aansluiting met grijs water zoals je dat noemt. Daardoor zouden we in de toekomst op een plek kunnen staan waar geen aansluiting met riool nodig is. Eventueel kunnen we dat dan oplossen met een septic-tank wat ervoor zorgt dat je water gezuiverd wordt en je geen riolering nodig hebt. En dan nog een belangrijke keuze in de badkamer, wij houden van een fijne douche met een glazendeur. Dat kost ook weer wat meer in plaats van een douchegordijntje. Ook meerekenen dus.

Daarnaast wilden we zoveel mogelijk dus op stroom, maar aangezien we nog geen zonnepanelen en accu’s konden betalen moesten we eerst nog op normale stroom. Opletten hoe je de stroomverdeling dus maakt in je stoppenkast. Gelukkig had Dimka hier kaas van gegeten en konden we dit helemaal aan hem overlaten. Zonnepanelen staan dus nog wel op ons wensenlijstje maar nog niet op korte termijn.

Hieronder duidelijk alle kosten die wij hebben gemaakt. Het kan duurder en het kan goedkoper, net naar eigen inzichten, keuzes en voorkeuren.

 

Slaapkamer:

Matras: 250,-

Dekbed: hergebruik

Kussens: hergebruik

Textiel: 50,-

Lampjes: 40,-

 

Woonkamer:

Bankkussens: hergebruik

Schapjes: 250,-

Decoratie: 75,-

Lampjes: 80,-

Kapstok: 5,-

Mandje voor kay: 80,-

 

Opbergruimte:

Hangers: hergebruikt

Trap/kledingkasten: 200,-

 

Badkamer:

Badkamer meubel: 170,-

Kraan: 50,-

Douchedeur: 275,-

Douchebak: 175,-

Kraan/douchekop: 200,-

Composttoilet: 1000,-

Kastje: 35,-

 

Algemene kosten:

Grondverf + Structuurverf: 500,-

Aflakverf: 100,-

Olie: 270,-

Infrarood verwarmingspanelen + thermostaat : 1300,-

Nieuw slot (draaislot): 25,-

Boiler: 800,-

Bamboe afwerking: 400,-

Prijs van Dimka/ramen/andere kosten: 40.000,-

 

Deze kosten zijn alleen voor het bouwen van het Tiny House. Daarnaast moet je natuurlijk je eigen kosten rekenen voor verzekeringen, staplaats en je boodschappen enz. Dit is bij iedereen persoonlijk en zul je dus ook zelf op een rij moeten zetten. De enigste vraag die we je hierover mee kunnen geven is: wil ik deze kosten maken en iedere maand betalen om in een tiny house te leven? Alles is afhankelijk van inkomsten en uitgaven. Daarop moet je zelf toezien. Om je naast de kosten een inzicht in ons tiny house te geven zie hieronder een 360 foto zodat je de kosten erbij kunt leggen en snapt hoe onze indeling is.

[ipanorama slug="360-tiny-house-offroaddog-nl"]

Wij waren dus ongeveer 50.000 euro kwijt aan ons tiny house. En wij vinden dat echt een reële keuze ten opzichte van een normaal koophuis. Met een half ton ben je snel financieel vrij. De droom die we hebben, minder kosten, meer geld voor ervaringen en voor reizen. Dat is altijd ons doel geweest.

Hebben jullie nog vragen over ons tiny house stel ze dan via onze social media of via vraag@offroaddog.nl dan kunnen we ze beantwoorden. Volg je ons ook al op youtube? Daar beantwoorden we ook regelmatig vragen via video’s.

 

Wil je op de hoogte Blijven via mail? Schrijf je dan hieronder in!

 

of Volg onze offroad route op social media

High on life till we die !