Selecteer een pagina

Tegenwoordig zijn we bijna altijd binnen. En dan zitten we ook nog eens tussen stenen muren. Hierdoor krijgen we nauwelijks iets mee van de natuur, die zich ‘daar ergens buiten’ bevindt. Dat is zonde; de natuur is namelijk letterlijk onze natuur. We zijn er zo verschrikkelijk ver vanaf geraakt.

Nederland kent vier prachtige, verschillende seizoenen. Met ieder seizoen komt je lichaam in een andere stand. In de zomer zoeken we vaak meer de buitenlucht op en gaan we eropuit. Leuke dingen doen met vrienden, buiten eten. In de herfst is het tijd om dingen die je hebt gedaan (weer) voorzichtig los te laten. Met het vallen van de bladeren laat je vaak ook dingen vallen die je niet meer (zo) wilt. Wist je dat de meeste mensen in de herfst besluiten ander werk te gaan doen? En dan komt de winter: je trekt je ‘heerlijk’ terug in je cocon – op de kerstdagen en oud en nieuw na, dan zijn we vaak wél weer graag onder de mensen en met elkaar. De winter is een mooie tijd om te reflecteren op wat er was en na te denken over wat er komen gaat, in de lente. Welke nieuwe dingen start je op? Sporten? Die ene opleiding?

 

Hoe zou je nou meer van die natuur mee kunnen krijgen?

Zorg dat je regelmatig een stuk gaat wandelen in de buitenlucht. Slecht weer of slecht ter been? Zorg dat er in huis een plek is waar je kunt zitten en naar buiten kunt kijken. Natuurlijk met een lekkere koffie of thee, of dat wij jij graag drinkt. Het mag je bed zijn, de bank, de vensterbank, de eettafel, het bureau. Maar ook het balkon, de patio, tuin of een plekje onder het afdak werkt goed. Buiten zien én zijn geeft rust.

 

Waarom zou de Buitenlucht je meer goed doen als je eenzaamheid, somberheid of verveling ervaart?

De buitenlucht heeft een helende werking. Al klinkt dit wellicht wat zweverig, dat is het echt niet. Eigenlijk is het heel praktisch en logisch. Buiten zijn werkt bij gevoelens van verveling, somberheid en eenzaamheid. Stel: je gaat naar buiten en komt wellicht andere mensen tegen. ‘Hé, ik ben niet alleen’ denk je dan. Een begroeting, glimlach of even bijpraten kan je uit het gevoel ‘gevangen te zitten’ halen. Maar ook zie je buiten veel dingen waarvan je écht kunt genieten, lering uit kunt trekken, om kunt lachen: de paddenstoelen die opkomen, de bomen die weer blaadjes krijgen, de pootafdrukken van vogeltjes in de sneeuw, één felgekleurd bloemetje in een verder gortdroog veld. En ja: je komt er natuurlijk ook gewoon letterlijk van in beweging.

Het tegenwoordige gevoel van verveling komt veelal doordat we behoorlijk gefocust zijn op ‘binnen zijn’ – doorwerken, studeren, huishouden, gezin, partner, televisie kijken, achter de computer zitten, op de bank met smartphone in de hand – en daarmee constant dezelfde omgeving hebben. Maar weet je? Je kamer verandert niet iedere dag; de natuur wel. Trotseer jij de regen en stap je op de fiets naar je afspraak of richting het bos voor die wandeling die jij jezelf hebt beloofd? Dan heb jij daarna iets om trots op te zijn! Ga je met hoofdpijn (en flinke tegenzin) alsnog een rondje lopen door het park? Je zult jezelf dankbaar zijn wanneer je met een fris hoofd terugkomt.

 

Dus; creëer (weer) verBinding met Buiten?

Er zijn tal van redenen waarom je veel meer buiten zou moeten zijn. Voor ons is dit een van de belangrijkste redenen geweest waarom wij nu in een houten ‘tiny house’ wonen. We krijgen veel meer mee van de natuur – als het hard waait bijvoorbeeld, voelen we ons huisje een beetje schommelen. Best een grappig effect. Daarnaast hebben wij op ons dak metalen platen liggen, wat bij regen een zacht getik geeft. Zo rustgevend. In het begin leek zo’n tiny house ons vooral ‘wel leuk’. Maar na een tijd ook echt zo te leven (het is meer dan gewoon wonen) voelen we ons zoveel meer verbonden met de natuur!  En dan hebben we het nog niet eens gehad over minder moeten opruimen en schoonmaken – relaxt! en dus juist makkelijker en veel vaker naar buiten kunnen. Vindt onze hond dan weer leuk, want ook hij houdt van buiten zijn, net als wij.

Ga jij dus vanaf nu ook meer naar buiten? Zoek het avontuur op, ga wandelen of fietsen, zelfs als het wat minder weer is. Je zult vanzelf merken dat je je veel beter gaat voelen 🙂

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met BRAVICO.

Ons in je mailBox ontvangen en niks missen?

Schrijf je dan hier in

 

of Volg ons avontuur op social media