We zijn alweer even terug van onze reis van Scandinavië en het leek ons leuk om een beeld te geven van wat we er van vonden. Er werd ons namelijk gezegd dat je makkelijk wild kan kamperen en het een prachtige natuur zou zijn. Maar vonden wij dat zelf ook zo?

We zijn begonnen om vanuit Nederland naar Denemarken te rijden en dan over de brug naar Zweden. De meeste pakken een boot als overtocht maar wij rijden liever zelf. Dit omdat we ook een hond mee hebben en liever zelf bepalen wanneer de hond eruit kan in plaats van dat hij of in de eventueel warme auto zit als het plotseling warm wordt of dat hij in een hut mee moet en wij dus extra moeten betalen voor een hut waar we waarschijnlijk nauwelijks willen zijn. Daardoor maken we dus wel extra kilometers maar dat vinden wij totaal niet erg. Wij vinden rijden ontspannend.

Eenmaal aangekomen in Zweden rijden we eigenlijk al snel door richting Oslo en dan naar Noorwegen waar we de eerste dingen hadden gepland om rond te kijken. De eerste paar nachten nemen we nog campings omdat we veel kilometers maken en dan is het fijn te weten dat je sowieso een slaapplek hebt. We zien onderweg al veel mooie natuur. Veel fjorden en watervallen. Ongelofelijk mooi! ’s Avonds wordt het snel koud dus goede truien extra meenemen is niks mis mee. We hadden sowieso niet echt ingepakt op super warm weer omdat wij door wilden rijden naar de Noordkaap waar het eigenlijk altijd koud is.

Na een kleine week met familie opgetrokken te hebben gaan we onze eigen weg verder omhoog. Bram houdt altijd het weer goed in de gaten als we op reis zijn zodat we zo min mogelijk regen hebben. Een beetje regen vinden we niet erg, maar een hele dag regen zitten we niet op te wachten omdat wij vaak toch wel een redelijk actieve reis mooi vinden. In de regen ga je niet steeds wandelen of andere dingen doen want niks wordt meer droog in de auto. Maar goed dat we door reden want inderdaad op de plek waar we stonden in de buurt van Bergen was het gaan regenen en wij reden net de regen vooruit. We nemen de hoofdweg naar de Noordkaap, offroaden is er dan weinig bij. Het is gewoon een normale weg die wij kennen als een 80 km per uur weg. Langs deze weg zijn wel vaak kampeerplaatsen te vinden. Maar wij zelf staan niet graag langs de weg omdat we Kay niet langs de weg los kunnen laten lopen en wij zelf in de daktent slapen. Dan hoor je altijd auto’s voorbij rijden. We vinden wel wat echte wildkampeerplekken in de natuur, maar makkelijk is het niet. Noorwegen is ontzettend nat en daarom hebben ze natuurlijk ook een hoofdweg aangelegd naar de Noordkaap.

Offroadden is niet echt de bedoeling in Noorwegen. We spraken halverwege in Noorwegen een Australische man die al een aantal jaar in Noorwegen woont en die vertelde ons het een en ander over het land. Noren gebruiken liever geen offroad wegen als het niet noodzakelijk is. Daarom zijn er op wikiloc ook weinig offroad routes te vinden. Noren zelf rijden veel met campers rond ook in hun eigen land en er zijn daarom wel veel voorzieningen voor campers te vinden. Naar ons idee was de trip dus meer een roadtrip dan een offroadtrip.

Na een tijdje wilden we helemaal niet meer op campings staan omdat douchen daar niet zo’n noodzaak heeft. Normaal gaan we vaker naar het zuiden en aangezien het dan warm is wil je toch wat eerder douchen. We besloten zo af en toe een camperplaats op te zoeken en daar kraanwater te pakken om onze watertank weer te vullen. Kraanwater kun je uitstekend drinken in Scandinavië, de kwaliteit is heel goed. De camperplaatsen en campings zoeken wij graag via de app Campercontact. Je kunt de app gratis uitproberen en een betaald account nemen. Het voordeel is van deze app dat je alles kunt zoeken wat je wil en ze kunt opslaan of juist op het laatste moment kunt gebruiken vanwege de kaart die erin zit. Zo hebben we een keer in Denemarken gehad dat we op het punt waar we wilden stoppen geen wildkampeerplek konden vinden en dus een camperplaats zochten waar we als 4×4 en daktent kampeerder wel veilig en leuk konden staan. We kwamen op een geweldige plek uit en was nog maar 5 min rijden.

Om nog even terug te gaan naar het punt van de Noordkaap dat was echt geweldig. De trip er naar toe was ontzettend gaaf, we reden uiteindelijk door de nacht heen omdat het een zonnige nacht zou worden. Geen bewolking wat vaak ineens wel komt opzetten rond een uur of 9. Wat wel vaak mooie gekleurde wolken geeft trouwens (zie foto hieronder). We zetten zelfs om 1 a 2 uur in de nacht onze zonnebril op omdat we anders de weg niet eens goed kunnen zien onderweg naar de Noordkaap. De middernacht zon is echt een aanrader om mee te maken vinden wij. Daarvoor moet je dus wel goed het weer in de gaten houden. Wij hebben na een aantal dagen meerdere apps naast elkaar te leggen een app gevonden die heel erg klopt met wat het weer ook werd. Het schijnt namelijk heel moeilijk te zijn om het weer in Scandinavië te voorspellen en daarmee zijn apps dus ook snel wat onbetrouwbaarder. Wij gebruikten de app: Norway Weather, werkte ook perfect in Zweden en Finland.

Nadat we op de Noordkaap zijn geweest maken we de reis naar Finland. We rijden naar de kerstman toe en dit is zeker een aanrader om een beetje souvenirs te neuzen en de brieven te zien die mensen naar de kerstman sturen. Je kunt hier ook zelf kerstpost versturen. Of meteen laten versturen vanaf de poolcirkel of pas echt als kerstpost laten verzenden en dan wordt het dus voor kerst verzonden. Bij de Noordkaap kon je dit trouwens ook doen, je post wordt dan direct verstuurd maar met een speciale Noordkaap stempel. Bij Rovaniemi, waar het kerstdorpje is kun je ook een speciale stempel vragen als bewijs dat je op de poolcirkel bent geweest. Leuk voor jezelf en eventueel kinderen. We merken dat het stuk waar we door Finland heen zijn gereden heel erg op de wintersport is gericht. Logisch ook want er ligt bijna het hele jaar sneeuw alleen in de zomer niet. Voor ons wel een aanrader om daar in het winterseizoen nog eens terug te gaan en dan het noorderlicht te zien. Dat is alleen in de donkere nachten te zien als je geluk hebt en in de zomer wordt het niet donker, vandaar de middernacht zon die we gezien hebben.

Terug in Zweden besluiten we het wat rustiger aan te doen en vinden we de hoofdweg zeker wat minder leuk om te rijden. Het voelt soms zelfs een beetje Nederlands. Veel bossen langs de wegen. Het gene wat ons wel opvalt is de vele sneeuwscooter routes langs de weg, ook in Finland zijn die er veel.

Na Zweden rijden we weer terug naar huis na een geweldige trip. Ondanks dat we niet veel offroad hebben gereden is het wel echt een aanrader om deze landen te bezoeken. Het is zo anders dan in het zuiden. Alleen al het weer is natuurlijk heel anders, maar ook om te ervaren dat het ’s nachts nauwelijks tot niet donker wordt is heel bijzonder. Wij gaan zelf zeker nog eens terug naar het Noorden als we ons kunnen bepakken op veel kou, want dan gaan we in de winter. Offroaden is dus zeker in Noorwegen echt wat moeilijker, maar wij vonden dat wel het mooiste land. De mooiste natuur en het meest afwijkend van wat wij als Nederlanders gewend zijn om te zien. Dus onze conclusie is dat Scandinavië zeker een mooie trip is alleen veel minder offroaden dan in het zuiden.

Wil je precies tot op de dag zien wat we gedaan hebben dan kun je hieronder onze reis zien en daaronder een video. Wil je de volgende trip volgen volg ons dan op polarsteps. Heb je nog vragen? Stel ze hieronder in de reacties of stuur ons een chatbericht of mailtje 🙂

offroad, offroaddog, wildkamperen, offroadden, zand, modder, 4x4, 4wd, toyota, landrover, jeep, suzuki, mitsubishi, nissan, daktent, rooftent, reizen, europa, wikiloc, polarsteps, toyota, bos, strand, bram, melanie, kay, verheijen, stoer, avontuur, overlander, bucketlist, wereldkaart

We krijgen regelmatig reacties terug op ons ebook zoals: “Wauw wat een mooi ebook Bram en Melanie! Ik ga jullie website delen met vrienden die hier ook iets aan hebben. Het heeft mij veel inzicht gegeven in wat ik echt wil in mijn reisleven. Dank je wel!”

Kunnen we je nog ergens anders mee helpen? Stuur ons gerust een berichtje 🙂

1 + 15 =

Ons in je mailBox ontvangen en niks missen?

Schrijf je dan hier in

 

of Volg onze offroad route op social media