Voordat je weggaat is het wel handig om te weten of je daar het geld wel voor hebt. Als je met een vliegtuig op vakantie gaat en een accommodatie huurt dan weet je al snel hoeveel geld je ongeveer kwijt gaat zijn. Je rekent alleen nog eten en leuke dingen doen erbij en klaar ben je. Maar met een 4×4 en daktent reis zijn er toch wat meer dingen waar je rekening mee moet houden om te weten wat je kwijt gaat zijn. Daarom hier een blog met hoe je de kosten uit kunt rekenen.

Wat als eerste heel belangrijk is om rekening mee te houden met een 4×4 en daktent reis is waar je heen gaat. Vaak zijn de brandstof kosten het hoogste. De auto’s waar offroad mee gereden wordt zijn vaak niet de zuinigste auto’s en daarmee is brandstof ook vaak je grootste kostenpost. Dus afhankelijk van waar je naar toe gaat, hoeveel kilometer je ongeveer denkt te gaan rijden weet je in ieder geval al een belangrijk deel waarmee je de kosten kunt uitrekenen. Als je weet hoeveel kilometer je ongeveer gaat rijden en je weet hoeveel je verbruik van je auto is, heb je nog één belangrijk onderdeel nodig van de brandstofkosten uitrekenen, namelijk de brandstofprijs. Hiervoor kun je de site van de anwb gebruiken, die hebben actuele brandstofprijzen van Europa op hun website staan.

Dan is daarna een belangrijke keuze of je veel kan en wil wildkamperen of je regelmatig op campings gaat staan. Wij rekenen voor iedere camping die we willen nemen € 30,- per nacht. Dit omdat we altijd ruimer rekenen dan we denken kwijt te zijn. En mochten we toch eens een avond geen wildkampeerplek vinden om wat voor reden dan ook, dan kunnen we altijd uitwijken. Bekijk ook hoeveel campings je wil nemen, wat ongeveer het plan is. Bijvoorbeeld 2 campings per week zodat je lekker kunt douchen en eventueel kleding kan uitwassen als dat nodig is. Met de app campercontact kun je een beetje zien welke prijzen ze hanteren op de plekken waar je eventueel een camping zou willen nemen. Doe je veel op de bonnefooi dan is het wat meer gokken, na een aantal keer een 4×4 en daktent reis te hebben gemaakt weet je wel ongeveer hoeveel nachten je op een camping blijft. Dit is dus ook een stukje ervaring van jezelf en je eventuele reisgezelschap.

Dan zijn uitjes nog onderdelen van je vakantie die vaak nog best wat geld kosten. Uit eten bijvoorbeeld, excursies, allemaal dingen die je eventueel van te voren kan berekenen. Dit is wel zeer persoonlijk met hoe je jouw vakantie graag indeelt. Dus hierin moet je jezelf en je reisgezelschap kennen om te weten wat je hieraan kwijt bent. Maar vergeet het niet mee te nemen in je berekening.

Dan zijn er nog een paar dingen waar je nog op moet letten wat misschien wat moeilijker is om te berekenen van te voren maar wat wel geld kost. Dit is tol op de tolwegen, zeer afhankelijk van hoe je rijdt, waar je heen gaat en of je misschien wel binnendoor rijdt. Tolkosten kun je ook weer via anwb bekijken.

Boodschappen die je eventueel moet doen in het land zelf. Een guldenmiddenweg die je wel kunt gebruiken is dat Scandinavië duurder is dan Nederland en zuidelijkere landen vaak goedkoper zijn dan Nederland. Dan heb je wel een indicatie waar je rekening mee kunt houden. Huur je een daktent of heb je zelf een daktent? En als laatste als je ook met eigen auto rijdt, moet deze nog onderhoud hebben voordat je weg gaat? Als je onderhoud en reparaties zoveel mogelijk zelf doet kun je de onderdelen opzoeken en die kosten rekenen. Anders kun je altijd even naar je garage bellen en vragen of ze een indicatie willen maken voor je wat de kosten gaan zijn.

Extra tip: reken voor alle onderdelen van je vakantie nooit aan de krappe kant. Het is nooit fijn als je maar net uitkomt. Op reis wil je kunnen genieten en niet overal de centen omdraaien. En wordt de reis toch wat aan de dure kant en denk je dat je dan toch niet op reis kan? Kijk dan eens of als je naar een andere locatie gaat het wel kan.

Omdat wij je graag willen helpen met kennis en praktische tips hebben we een uitrekenblad voor je gemaakt. Hiermee kun je alle kosten bij elkaar zetten en heb je voor jezelf een duidelijk overzicht. Reken eventueel zelfs alvast van andere reisbestemmingen de kosten uit zodat je een spaardoel hebt voor de volgende trip. Alvast veel plezier met de voorbereidingen! Maak er een mooie zomer van.

offroad, offroaddog, wildkamperen, offroadden, zand, modder, 4x4, 4wd, toyota, landrover, jeep, suzuki, mitsubishi, nissan, daktent, rooftent, reizen, europa, wikiloc, polarsteps, toyota, bos, strand, bram, melanie, kay, verheijen, stoer, avontuur, overlander

Vond je dit interessant? Deel dit dan met je vrienden of schrijf je hier onder in voor onze blogs. Dan ontvang je voortaan onze blogs in je mailbox en mis je niks. Lees ook eens onze andere 4×4 en daktent blogs. Heb je nog vragen? Reageer dan hieronder, we doen ons best zo snel mogelijk op je vraag te reageren.

Wil je meer lezen over welk daktent model voor jou interessant is, lees dan blog: Welk type daktent past bij jou?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.