Als je nog een koelkast moet kopen voor je 4×4 en daktent reis is onze aanbeveling om naar een compressor koelkast te kijken. Zoals je in de vorige blog, verschillende type koelkasten, kon lezen houden compressor koelkasten hun temperatuur het meest vast. Ze kosten wat, maar dan heb je wel wat. Daarom leggen we in deze blog wat meer uit over de verschillende compressor koelkasten die er bestaan en die gewild zijn.

Uiteraard kun je voor jezelf kiezen wat jij denkt dat het beste is. Soms maak je keuzes op basis van gewicht van de koelkast, prijs/kwaliteit, verbruik en stootbestendig of niet. Dit zijn allemaal keuzes die je voor jezelf moet nagaan. Maar we kunnen je er natuurlijk wel een handje mee helpen. 🙂

compressor, koelkast, dometic, offroad, offroaddog, wildkamperen, offroadden, zand, modder, 4x4, 4wd, toyota, landrover, jeep, suzuki, mitsubishi, nissan, daktent, rooftent, reizen, europa, wikiloc, polarsteps, toyota, bos, strand, bram, melanie, kay, verheijen, stoer, avontuur, overlander

DOMETIC CFX3 55 KOELKAST

Productafmetingen: breedte 72 cm x diepte 45,5 cm x hoogte 48 cm
Gewicht: 21,3 kg
Inhoud: 55 liter
Ingangsspanning: (DC) 12/24 V
Energieverbruik: 12Volt 1,11 Ah / h
Energieklasse: EU A ++

Prijs: € 1050 – € 1200

Een mooi design, goede kwaliteit én voorzien van de laatste technieken dan is Dometic een goede keuze. Dometic staat bekend om een betrouwbare en stevige koelkast. Afhankelijk van welk type je koopt en het aantal liters uiteraard is het design erg modern, maar ook van de laatste technieken voorzien. Dit zie je vooral terug aan het display waar de temperatuur op staat. Maar ook aan het koppelen aan een app, waarmee je de temperatuur kunt instellen op afstand en kunt aflezen.

Wat betreft verbruik is Dometic over het algemeen erg zuinig in energie. De ombouw van de Dometic ziet er stevig uit en kan tegen een stootje. Qua prijs/kwaliteit is de Dometic wat aan de dure kant, maar wel goede koelkasten.

Wil je een koelkast die er qua detailwerk goed uitziet, dan is dit een aanrader. Wat ook fijn is van de Dometic lijnen is dat je ze kunt uitbreiden met een standaard, hoes en een bevestigingsset om de koelkast stevig in je 4×4 te zetten, maar ook makkelijk los te halen. Dus wil je een koelkast waar veel voor te krijgen is en die van de laatste snufjes is voorzien, dan zouden we zeker aanraden om naar Dometic koelkasten te kijken. Waarvan op dit moment (2022) de CFX de nieuwste lijn is.

compressor, koelkast, snomaster, offroad, offroaddog, wildkamperen, offroadden, zand, modder, 4x4, 4wd, toyota, landrover, jeep, suzuki, mitsubishi, nissan, daktent, rooftent, reizen, europa, wikiloc, polarsteps, toyota, bos, strand, bram, melanie, kay, verheijen, stoer, avontuur, overlander

SNOMASTER TRAVELLER SERIES TR42S KOELKAST

Capaciteit: 42 Liter
Buitenafmetingen L/B/H: 64 x 36,4 x 51,5 cm
Minimale tempratuur: -22 °C
Maximale tempratuur: +10 °C
Gewicht: 25kg
Soort aansluiting: 12/24V
Maximale omgevingstempratuur: +55 °C

Prijs: €750 – € 880

Wil je gaan voor een robuuste koelkast? Dan is Snomaster een goed merk. Wat dit merk uniek maakt is dat de buitenkant van staal, wat deze koelkast robuust maakt. Erg handig als je extreem gaat offroaden en je koelkast wellicht wel eens een tik kan krijgen. Een ander voordeel is dat deze koelkast een LED-lampje aan de binnenkant heeft. Ook dit is uniek en zie je weinig in de compressor koelkasten wereld.

De prijs is aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld een Dometic. Waar Dometic altijd de laatste snufjes wil toevoegen is Snomaster al lang hetzelfde, al dan niet nog steeds heel sterk. Maar minder hip om te zien. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de minder moderne display. Maar de koelkasten zijn nog steeds heel sterk en koelen uiteraard super goed. Nog een extra bijkomstigheid is dat de koelkast wordt afgesloten met metalen clips, wat dus niet zomaar kan afbreken of last heeft van plastic moeheid.

Wat fijn is van Snomaster is dat het merk al heel lang bestaat en daarmee zijn strepen wel verdiend heeft. Het merk is voornamelijk ook groot in Afrika waar natuurlijk hogere temperaturen zijn dan hier in Europa. Wat dus betekend dat deze koelkasten perfect werken met hete omstandigheden. Ook dit merk is uit te breiden met accessoires. Dit doen ze op dezelfde manier als hun koelkasten, niet perse een modern uiterlijk, maar wel goede producten. Dus ben jij niet persé te porren voor de nieuwste look, dan is Snomaster wellicht een merk dat bij jou past.

compressor, koelkast, national luna, offroad, offroaddog, wildkamperen, offroadden, zand, modder, 4x4, 4wd, toyota, landrover, jeep, suzuki, mitsubishi, nissan, daktent, rooftent, reizen, europa, wikiloc, polarsteps, toyota, bos, strand, bram, melanie, kay, verheijen, stoer, avontuur, overlander

NATIONAL LUNA 52 WEEKENDER Koelkast

Afmetingen: breedte 38,5 cm x lengte 71 cm x hoogte 50,6 cm
Gewicht: 26kg
Werkelijk volume: 52 Liter
Stroombron: 12/24Volt
Stroomverbruik: 12v +/- 2,5 ampère gemiddelde bedrijfsstroom
Gemiddeld: -10ºC kast / 32ºC omgevingstemperatuur 1,68 amp/uur
24 uur totaal: -10ºC kast / 21-43ºC omgevingstemperatuur 36,85 amp/uur

Prijs: € 1100-1300

Veel zekerheid over je koelkast wat betreft garantie, dan moet je bij National Luna zijn. Al meer dan 30 jaar doet dit merk mee met compressor koelkasten. Daarom geven zij 8 jaar garantie op de compressor. Dit merk is robuust van de buitenkant vanwege de afwerking met metaal. Een groot voordeel van dit merk is dat je vele verschillende aantal inhoudsliters kunt kiezen. De liters gaan van 40 liter tot over 100 liter in een koelkast. Dit is fijn als je dus ook op zoek bent naar een grotere koelkast als je een lange overland reis wil maken. In Europa is het wellicht niet altijd nodig zo’n grote koelkast te hebben, maar ook dit hangt af van hoe je eet en welk reisgezelschap je hebt. Wat ook belangrijk is om na te denken over hoe lang je in het wild wil kunnen blijven staan.

Qua afwerking is de National Luna ook minder modern, maar alsnog heel robuust. Uiteraard is er voor dit merk wat al zo lang meedraait, ook genoeg accessoires te krijgen om je koelkast uit te breiden. Met hoezen, bevestigingssystemen en LED-lampen. Hoewel de Snomaster dus al standaard een LED-lamp ingebouwd heeft, kun je die bij National Luna zelf bepalen of je dat wilt als accessoires.

Qua gewicht en uitstraling is deze koelkast ongeveer gelijk aan de Snomaster, maar de Snomaster is wel iets goedkoper. Qua omgevingswarmte wat ze aankunnen zitten ze ook ongeveer gelijk. Dus wil je voor een merk kiezen dat al heel lang bestaat én daarmee van de lange garantie genieten, dan moet je zeker voor National Luna kiezen.

compressor, koelkast, engel, offroad, offroaddog, wildkamperen, offroadden, zand, modder, 4x4, 4wd, toyota, landrover, jeep, suzuki, mitsubishi, nissan, daktent, rooftent, reizen, europa, wikiloc, polarsteps, toyota, bos, strand, bram, melanie, kay, verheijen, stoer, avontuur, overlander

ENGEL MT45F-G3 Koelkast

Afmetingen: breedte 64,7 cm  x hoogte 50,8 cm x diepte 36,4 cm
Inhoud: 40 liter
Gewicht:24 kg
Spanning: 12/24/240 Volt
Energieverbruik: 32 Watt
Energielabel: A+
Temperatuurbereik: +5°C tot  -18°C

Prijs: € 925 – € 1100

Nogmaals een robuuste koelkast met een metalen buitenkant. Bij allemaal zitten niet veel verschillen, maar de ene heeft wat meer ervaring als merk dan de andere. Zo levert Engel 3 jaar garantie op hun koelkast, dit kan wel verschillen met andere types die hun leveren. Dit is toch zeker een stuk minder dan de 8 jaar van National Luna. De garanties gaan over het algemeen over de compressors trouwens. Daarnaast is belangrijk van de Engel dat het temperatuurbereik wat minder is dan de andere die we tot nu toe hebben besproken, is maar minimaal, maar het verschil is er wel.

Engel is al een merk sinds 1962, dit maakt hun natuurlijk uniek. Het merk is ook over de hele wereld bekend in de koelkasten branche. Ze leveren namelijk ook koelkasten voor campers, caravans, boten, trucks en uiteraard offroad voertuigen. Anders zouden we ze hier niet bespreken 😉 Naar eigen zeggen leveren ze zeer hoge kwaliteit en zullen hun koelkasten een lang leven hebben. Bij veel compressorkoelkasten is éénmaal goed uitzoeken en levenslang plezier van, dit is ook de reden dat we compressorkoelkasten voor offroad en daktent reizen aanraden. Naast dat ook de temperatuur gelijkmatig blijft, dit is bij nagenoeg ieder merk zo vanwege de compressor.

compressor, koelkast, ARB, offroad, offroaddog, wildkamperen, offroadden, zand, modder, 4x4, 4wd, toyota, landrover, jeep, suzuki, mitsubishi, nissan, daktent, rooftent, reizen, europa, wikiloc, polarsteps, toyota, bos, strand, bram, melanie, kay, verheijen, stoer, avontuur, overlander

ARB CLASSIC SERIES II 50 QUART koelkast

Afmetingen: hoogte 50,8 cm x breedte 38 cm x diepte 70,5 cm
Inhoud: 47 liter
Gewicht: 22,5 kg
Koelcapaciteit: +10°C tot -18°C
Voeding Ingebouwde: 12/24V DC
Stroomverbruik: 0,87 ampère/uur* *Gemiddeld stroomverbruik getest bij 3°C

Prijs: €1100-1250

ARB is een echt offroad merk. Ze leveren naast koelkasten echt van alles, van lieren, tot daktenten, luifels, snorkels en alles wat je maar bij offroad rijden kunt bedenken. Dit maakt ook dat ze de offroad wereld ontzettend goed kennen. Zij bestaan sinds 1975 en willen graag een “Mecca” zijn in de 4WD community. Nu kun je wel zeggen dat ze dat zijn geworden. Als je op meerdere offroad voertuigen let zul je regelmatig het ARB logo voorbij zien komen. Het is geen goedkoop merk, maar ontzettend degelijk. Wil je reviews van producten van ARB bekijken dan is het goed mogelijk dat je op een Australische reviewer stuit. In Australië is ten eerste de 4WD community erg groot en daar levert ARB zijn meeste producten naar toe.

Wat betreft de koelkasten van ARB zijn deze soms van kunststof en soms van metaal. Wat fijn is van hun producten is dat je op hun eigen website video’s en interactieve afbeeldingen kunt bekijken met alle snufjes die erop zitten. Dometic is ook sterk in het neerzetten van hun merk en dit zien we bij ARB ook terug. Ze kijken ook naar uitstraling van hun producten wat vaak toch wat meer mensen aanspreekt. Dit kan goed de reden zijn dat ze wereldleider zijn in de 4WD community. De koelkast heeft een LED-lampje binnenin wat toch wel uniek is bij de compressorkoelkasten branche. De koelkast is ook met een app te bedienen zoals de Dometic ook kan. Het schermpje ziet er ook modern uit en uiteraard staat het herkenbare ARB logo zichtbaar aan de voorkant. Wat deze koelkast uniek maakt is dat het scherm goed afleesbaar is aangezien deze onder een klein afdakje zit. Hierdoor schijnt de zon niet zomaar op je schermpje en kun je zelfs met een zonnige dag je scherm goed aflezen. Juist met zonnige dagen is de temperatuur checken extra fijn. Er zijn natuurlijk meer verschillende type koelkasten, maar de meest gangbare is deze. Dit doen we overigens met alle koelkasten. Aangezien de meeste toch al snel voor minstens 40 liter gaan.

compressor, koelkast, alpicool, offroad, offroaddog, wildkamperen, offroadden, zand, modder, 4x4, 4wd, toyota, landrover, jeep, suzuki, mitsubishi, nissan, daktent, rooftent, reizen, europa, wikiloc, polarsteps, toyota, bos, strand, bram, melanie, kay, verheijen, stoer, avontuur, overlander

Alpicool CF45 Koelkast

Inhoud: 45 Liter
Binnenmaat: 32 x 26 x 32 cm (vriesgedeelte) + 15,5 x 26 x 14,5 cm (koelgedeelte)
Gewicht: 13 kg
Koelprestaties: 20℃~-20℃
Gemiddeld stroomverbruik: 0.20kWh (kilo Watt-uur) per 24h
Vermogen: 60W
Aansluiting: 12/24V

Prijs € 300 – € 450

Alpicool, de naam zegt je misschien nog niks. Maar dit is een opkomend merk wat zich op een unieke manier in de markt wil zetten. Alpicool ziet dat voornamelijk in de Europese markt compressor koelkasten behoorlijk aan de prijs zijn. Zij willen zichzelf onderscheiden door een  goede kwaliteit koelkast neer te zetten tegen een aanzienlijk lagere prijs. Ze zijn dus van best wel veel moderne snufjes voorzien zoals een LED-lampje binnen in de koelkast, bediening met een app en de uitstraling van een moderne koelkast. Afhankelijk van welk type je kiest, er zijn er uiteraard meerdere zoals ieder merk dat heeft. Maar de prijs van deze koelkasten liggen gemiddeld op de helft van alle andere merken die we besproken hebben. Zij richten zich op dit moment voornamelijk op de Europese markt, je zult dit merk dus meer gaan horen in de aankomende jaren. De reviews van vele mensen zijn al ontzettend goed en daarmee zullen ze dus zeker populair worden, zeker als de prijs zo laag blijft.

Zelf hebben wij ook een Alpicool koelkast, het model wat wij hebben is momenteel niet meer te krijgen. Maar over de kwaliteit zijn wij zeer tevreden. Wij hebben zelf contact gehad destijds met Alpicool en zij zijn gepassioneerd om groter te groeien en de markt te veroveren. Momenteel zijn Alpicool koelkasten via Amazon te krijgen, dit omdat er nog niet veel dealers in Europa zitten. Dit zal vast in de toekomst veranderen. Qua toepassingen doet de koelkast in ieder geval niet onder aan de gerenommeerde merken die hierboven stonden. De compressors zijn meestal van LG, een merk wat hier in Europa natuurlijk wel kennen. Dus zeker een aanrader om ook dit merk eens te bekijken en te zien of je voor een stuk lagere prijs een compressor koelkast wil kopen.

Heb je nu nog vragen over compressor koelkasten, stel ze dan hieronder. Of wil je kijken naar een ander type koelkast omdat je het toch te veel geld vindt. Bekijk dan onze blog over verschillende type koelkasten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil je meer lezen over 4×4 en daktent reizen? Bekijk dan de Blogs hieronder!

Verschillende type koelkasten voor een 4×4 en daktent reis

Verschillende type koelkasten voor een 4×4 en daktent reis

Als je met een auto op vakantie gaat dan zal je vast wel weten dat eten bewaren in een auto niet makkelijk is. Zonder koelkast is je eten al snel warm als de zon een beetje schijnt. Laat staan als je dus voor een paar dagen eten mee moet nemen omdat je in de bergen...

Lees meer
Wat is het verschil tussen een GPX en KMZ bestand?

Wat is het verschil tussen een GPX en KMZ bestand?

Avontuurlijke routes rijden, dat wil je natuurlijk het liefste met je 4x4 en daktent combinatie. Routes zijn op meerdere platformen te vinden, eveneens als ons eigen platform. Maar wat is nu precies het verschil tussen een GPX of KMZ bestand? En waarom zou je voor het...

Lees meer
Heb je een lier nodig met je 4×4 en daktent reis?

Heb je een lier nodig met je 4×4 en daktent reis?

Hoe vaak we niet de opmerking gehad hebben: Hebben jullie geen lier? Ook via onze socials wordt regelmatig gevraagd waarom wij geen lier hebben. Daarom hier een blog over het nut van een lier en waarom je er wel of niet een zou moeten hebben. Ten eerste is het goed om...

Lees meer