Na wat goede verhalen te hebben gelezen over de Balkan, hadden we het idee om een offroad trip naar de Balkan te maken. Met als eindpunt Albanië, daarna zouden we weer terug naar huis rijden. Tijdens deze trip ging er van alles “mis”, genoeg informatie dus om aan jullie door te leren.

We rijden met familie op, die gaan ongeveer dezelfde kant op. Dus we besluiten een tijdje samen te rijden. Na een paar dagen scheiden onze wegen. We wilden onze trip namelijk vanaf Slovenië beginnen. Dus vanaf daar gaan we kijken naar offroad routes. De eerste is meteen een goede! Alleen het begint ineens heel hard te regenen, geeft wel extra offroad plezier. Maar weinig beeldmateriaal. De offroadroute is met vrij los zand en ineens in een paar minuten is alles een groot modderbad. We zijn natuurlijk nog zwaar beladen en we besluiten dus zo snel mogelijk het hoger op te zoeken zodat we niet hoeven te stoppen en vast komen te zitten. We rijden namelijk een 30% helling tegemoed in nood weer. In de offroad route vinden we geen slaapplek, maar de route is wel een aanrader. Kijk sowieso eens op ons wikiloc account. We hebben routes in lijsten opgeslagen per trip.

Na een wildkampeer nachtje rijden we naar Bled. Een wat toeristische plek, maar wel heel mooi. Het is druk als we aan komen rijden en besluiten een stukje verderop de auto te parkeren. Het is die dag behoorlijk warm en een stukje lopen op asfalt is voor Kay die dag niet te doen. We rijden de bergen in en zien uiteindelijk Bled vanuit de bergen, ook een gaaf uitzicht!

bled, kroatie, offroad, offroaddog, wildkamperen, offroadden, zand, modder, 4x4, 4wd, toyota, landrover, jeep, suzuki, mitsubishi, nissan, daktent, rooftent, reizen, europa, wikiloc, polarsteps, toyota, bos, strand, bram, melanie, kay, verheijen, stoer, avontuur, overlander

Slovenië staat bekend om vele grotten. Dit zijn voornamelijk allemaal druipsteengrotten, heel bijzonder om er sowieso één te bekijken, er zijn toeristische grotten of grotten waar je zo in kunt. We reden eerst naar een waterval de behoorlijk bekend en indrukwekkend is, in de regio Bohinj waterval Savica. Je kunt deze met een hond bewandelen, ga dan wel vroeg anders wordt het te warm. Wij zijn die dag om 7 uur opgestaan en stonden om half 8 klaar om naar de waterval te gaan. Er was nog niemand, logisch, het was nog vroeg 😉 Je betaald alleen een kaartje voor het parkeren. Er zijn natuurlijk ook leuke souveniers winkeltjes te vinden voor degene die dat leuk vinden. Met een korte wandeling omhoog heb je mooi doorzicht door de bergen en hoor je het water van de waterval naar beneden kletteren. Erg mooi om te zien en even wat foto’s te schieten.

regio, Bohinj, waterval, Savica,offroad, offroaddog, wildkamperen, offroadden, zand, modder, 4x4, 4wd, toyota, landrover, jeep, suzuki, mitsubishi, nissan, daktent, rooftent, reizen, europa, wikiloc, polarsteps, toyota, bos, strand, bram, melanie, kay, verheijen, stoer, avontuur, overlander, bram, melanie, kay, verheijen, waterval, kroatie,

Daarna rijden we meer zuidelijk en komen we steeds vaker grotten tegen tijdens onze trip naar zuidelijk Europa. Zeker de moeite waard om bij deze grotten te gaan kijken. Wij combineren het met een lunch-stop. De grot die wij bezochten heet Planinska Jama. Deze grot kost niks mits je een gids wil hebben, daarvoor kun je een telefoonnummer bellen. Dan kun je ver de grot in. Wij vonden aan het begin kijken al indrukwekkend dus wij laten het even daarbij. Wij hebben later in onze reis namelijk met een vriend afgesproken omdat Bram en onze vriend beide 30 worden, we hebben daarom een paar dagen samen gepland. Daarna rijden we door naar Albanië en hebben we veel grensovergangen.

We rijden op tijd weg om alle grensovergangen in één dag te doen. Gelukkig is het niet druk op de weg, maar de overgangen gaan niet zo snel zoals je wellicht gewend bent in omliggende landen van Nederland. We lopen al snel tegen het eerste probleem aan. Ze vragen om onze groene kaart en onze autoverzekering geeft die digitaal uit, ze wilden hem perse op papier hebben. Gelukkig hadden we wel een uitdraai gemaakt, maar dit is bij deze overgangen niet goed genoeg. Bij de overgang naar Bosnië, Montenegro en naar Albanië vragen ze allemaal naar een echte groene kaart. Dus moet origineel op groen papier zijn en mag niet geprint groen zijn. Vraag dus voordat je naar de Balkan gaat aan je autoverzekering je groene kaart echt op te sturen, niet iedere verzekering doet dit meer. Dit komt omdat wij gewend zijn dat alles digitaal gaat, maar hier gaan we wat dat betreft terug in de tijd. We krijgen bij alle overgangen een soort boete dat we alsnog verzekerd zijn, het zij zo.

Neem je groene kaart mee op origineel groen papier naar de Balkan om boetes te voorkomen. Niet iedere autoverzekering stuurt deze nog op, vraag er even naar voordat je op reis gaat naar de Balkan.

Eenmaal in Albanië hadden we een camping opgezocht, een vrij luxe camping met een restaurant erbij zodat we de eerste avond in Albanië niet hoefden te koken. De camping is echt een aanrader, ook op de website zijn recensies zeer lovend. Dus wil je even bijkomen van kilometers maken dan is deze camping een goede optie.

We wilden dan vanuit de camping offroad gaan rijden. Op het moment dat we in Albanië zijn is er in Nederland een hittegolf en is het over de 30 graden. Inmiddels is die hittegolf ook naar Albanië aan het komen en is het voor onszelf en Kay bijna niet te doen om te gaan wildkamperen, het is meer dan 40 graden. We kunnen nergens stil staan want de airco moet blijven draaien en we hebben het eerste stuk weinig beschutting. Het mooiste offroad rijden in Albanië is eigenlijk het zuiden. Daar is het nóg warmer. We besluiten dus Albanië nog eens aan te doen, maar dan later in het jaar. Via klimaatwebsites kun je daarmee je trip goed inplannen. Dan kun je zien hoeveel regen er gemiddeld valt in iedere maand en hoe warm het gemiddeld is. De volgende keer dat we deze kant op rijden zullen we dus net na het zomerseizoen gaan, dan is het voor de hond ook nog vol te houden.

Al met al een leuke trip geweest met veel offroad wegen. Veel geleerd van deze trip dus doe er je voordeel mee. Neem je groene kaart mee op groen papier en ga je naar Albanië zorg dan dat je gaat wanneer het niet té warm wordt. Wij gaan nog een keer terug.

Heb je nog vragen reageer dan hieronder of lees onze andere blogs over 4×4 en daktent reizen in Europa.

2 Reacties

 1. Offroaddog.nl

  Goedendag Soltan,

  We hadden de groene kaart mee, maar onze verzekering geeft al jaren geen papieren versie meer uit. In de mail die we ieder jaar krijgen staat dat we deze zelf kunnen uitprinten. Wij vertellen in onze blogs onze eigen ervaringen. Daar is deze er een van. Al doende leert men en daarom delen we ook deze ervaringen. Overigens weten wij dat het omkoping is, maar daar ontkom je op dat moment niet aan 😉

  Fouten maken is menselijk en anderen die fouten vertellen zorgt dat we allemaal meer kennis krijgen toch 😉

  Avontuurlijke groet,
  Team Offroaddog

 2. Soltan

  Dat je dat van die groene kaart niet wist, vind ik voor iemand die een blog schrijft met allerlei tips voor reizen etc. een blunder van de bovenste plank. Zorgend dat je papieren (persoonlijk en auto) in orde zijn is toch de meest simpele check vooraf.

  Hier 1 google …
  https://www.independer.nl/autoverzekering/info/auto-buitenland/groene-kaart/welke-landen-verplicht.aspx

  Zelfde voor de vereiste dingen die aanwezig moeten zijn in je auto in elk land. Ook zo een makkelijke boete vermijder.

  Trouwens dat betalen aan de grens, heet omkoping. Dacht je nu echt dat je geen gedoe krijgt als je een aanrijding krijgt in zo een land als je geen officiele groene kaart bij je hebt. Mag je waarschijnlijk weet een bedrag betalen aan mijnheer agent.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.