Als je met een auto op vakantie gaat dan zal je vast wel weten dat eten bewaren in een auto niet makkelijk is. Zonder koelkast is je eten al snel warm als de zon een beetje schijnt. Laat staan als je dus voor een paar dagen eten mee moet nemen omdat je in de bergen gaat rond rijden én overnachten. Maar waarop moet je nou letten? En wat voor type koelkasten zijn er eigenlijk? We leggen je het graag uit in deze blog.

Het type koelkast wat je moet kiezen is natuurlijk afhankelijk van verschillende dingen. Wat voor eten neem je mee? Neem je regelmatig sla mee of juist vlees? Sla is snel slap als het tegen een ijskoude wand aan ligt en vlees moet juist koud worden en is niet erg als het wat kouder wordt, maar warmer juist weer wel. Niks belangrijker dan op reis veilig voedsel kunnen blijven eten. Dus denk eerst voor jezelf na welk type eten neem ik mee. Hou dat in gedachten tijdens het lezen van de verschillende types die er bestaan.

De koelkasten zijn onder te verdelen in drie verschillende types.

offroad, offroaddog, wildkamperen, offroadden, zand, modder, 4x4, 4wd, toyota, landrover, jeep, suzuki, mitsubishi, nissan, daktent, rooftent, reizen, europa, wikiloc, polarsteps, toyota, bos, strand, bram, melanie, kay, verheijen, stoer, avontuur, overlander

Absorptie koelkast

Als eerste gaan we het hebben over een absorptie koelkast. Deze werden vooral vroeger veel gebruikt en zijn tegenwoordig de wat goedkopere koelkasten. Het zijn goede koelkasten die behoorlijk koud kunnen worden. De meeste van deze koelkasten werken zelfs beter op gas dan op elektra en worden zo koud dat het koelingselement compleet kan bevriezen. We zeggen er met nadruk bij, kan bevriezen. Daarmee komen we meteen op een nadeel van deze koelkasten. Ze zijn moeilijk af te stellen in veranderend weer, want ze koelen steeds anders als de omgevingstemperatuur veranderd. Ga je dus warmer weer in en heb je vlees in je koelkast liggen, vergeet dan echt niet de koeling kouder te draaien. Het kan zomaar een aantal graden schelen. Een groot voordeel van deze koelkasten is dan weer dat ze behoorlijk stil zijn.

Energiebron:

Een absorptie koelbox werkt op een op 12, 24 of 230 volt energiebron of op gas.

 

Voordelen:

Behoorlijk geluidloos

Werkt zowel op stroom als op gas.

 

Nadelen:

Produceert meer warmte als de andere twee type koelkasten

Koeling is afhankelijk van omgevingstemperatuur.

Moeilijker regelbaar

Zwaarder als koelkast en meer ruimte nodig voor gas

Omdat ze ook op gas werken kunnen ze gevaarlijker zijn als het vlammetje van het gas uitwaait. Let hier dus altijd op tijdens je reis als je voor deze koelkasten kiest.

koelkast, offroad, offroaddog, wildkamperen, offroadden, zand, modder, 4x4, 4wd, toyota, landrover, jeep, suzuki, mitsubishi, nissan, daktent, rooftent, reizen, europa, wikiloc, polarsteps, toyota, bos, strand, bram, melanie, kay, verheijen, stoer, avontuur, overlander

Thermo-elektrische koelbox

Dan heb je een thermo-elektrische koelbox. Deze types werken op elektra en kunnen via 12volt aangesloten worden in de auto, maar ook op 24volt als je bijvoorbeeld een dagje op een camping staat. Vergeleken met de absorptie koelkast zijn deze koelkasten veel compacter en veel minder zwaar. Als je dus al veel spullen mee hebt is dit zeker een betere keuze. Wat betreft de koeling zijn deze ook afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Dus wederom je temperatuur in de gaten houden gedurende de dag. Een ander nadeel wat je alleen bij deze type koelkasten hebt is dat de koeling door de hele koelkast niet helemaal gelijk is. De circulatie is zeker bij een beetje een volle koelkast lastig te regelen. Je kunt dit een beetje oplossen door koude blikjes (bijvoorbeeld bier ;)) in de koelkast te leggen zodat die ook de koeling doorgeven.

 

Energiebron:

Een thermo-elektrische koelbox werkt op 12 en 24 volt stroom

 

Voordelen:

Goedkoper in aanschaf

Compacter

 

Nadelen:

Koeling is afhankelijk van omgevingstemperatuur.

Maakt constant zoemend geluid.

Temperatuur is niet gelijk in de koelkast door de circulatie van de koeling

Temperatuur niet goed instelbaar op een aantal graden

koelkast, offroad, offroaddog, wildkamperen, offroadden, zand, modder, 4x4, 4wd, toyota, landrover, jeep, suzuki, mitsubishi, nissan, daktent, rooftent, reizen, europa, wikiloc, polarsteps, toyota, bos, strand, bram, melanie, kay, verheijen, stoer, avontuur, overlander

Compressor koelkast

Als laatste gaan we het hebben voor een compressor koelkast. En eigenlijk zegt de naam al hoe hij koelt. Namelijk met een compressor. Het werkt nagenoeg hetzelfde als je normale koelkast thuis. Er zit een aircovloeistof in de behuizing en dat wordt constant rond gepompt zodat de hele koelkast koel is. Je kunt het een beetje met een airco in de auto vergelijken. Een groot voordeel van deze koelkasten is dat de temperatuur behoorlijk constant is én dat het stroomverbruik erg weinig is vergeleken met de andere type koelkasten. Een laag stroomgebruik is dan weer fijn omdat je dan weer minder hoeft op te letten dat je de accu van de auto zomaar leeg trekt. Sommige koelkasten zijn zelfs uitgerust met een systeem die de energiebron niet verder leeg maakt dan een bepaald punt. Hierdoor kom je nooit zonder lege accu van je auto te staan en kun je de auto altijd nog starten. Een nadeel van deze koelkasten is dat de aanschafprijs een stuk hoger ligt dan de andere twee type koelkasten. Daarvoor maakt het niet eens uit welk merk je koopt, compressor koelkasten zijn gewoon duurder in aanschaf. Maar daar ga je zeker geen spijt van hebben, de levensduur is ontzettend lang. Mocht je dus ooit een andere manier van reizen verzinnen dan kan je koelkast gewoon mee naar je volgende vervoer.

 

Energiebron:

Een compressor koelkast werkt op 12 en 24 volt stroom.

 

Voordelen:

Laag energieverbruik

Weinig invloed van de temperatuur buiten

Zowel koelen als vriezen tot meestal -22 graden Celsius

Lange levensduur

 

Nadelen:

Hoge prijzen

Gewicht

Slaat af en toe aan met een zoemend geluid (al is dit wel minimaal vergeleken met de andere types)

​Nu je wat meer weet over de verschillende types, willen we je graag nog wat vertellen over onze eigen ervaringen met de verschillende koelkasten. Vanaf 2010 kamperen wij al met z’n tweeën en sinds die tijd hebben we verschillende koelkasten mee gehad. Sinds kort hebben we zelf ook een compressor koelkast en is die eigenlijk niet meer uit onze uitrusting weg te denken. Zoals we in het begin beschreven is sla in een absorptie koelkast echt heel lastig goed te houden. Het wordt al snel té koud. Als je dan eindelijk de juiste afstelling hebt gevonden veranderd de temperatuur weer en moet je weer opnieuw beginnen. Na een tijdje wordt je hier natuurlijk wel handig in, maar je moet wel de tijd nemen om je koelkast te leren kennen. Op gas hebben we een absorptie koelkast ook wel eens gebruikt. Was wel heel zuinig. Maar omdat we inmiddels een hond mee hebben op reis vinden we het niet verantwoord om een koelkast op gas te laten draaien. Zeker niet als je even weg moet bij de auto en de hond er nog alleen in zit. In de nacht lieten we die koelkast ook nooit op gas draaien, meestal zette we hem dan uit.

Toen onze hond Kay mee ging op vakantie zijn we gaan kijken naar een thermo-elektrische koelbox. Hiervan hebben we er verschillende gehad, maar over geen enkele waren we écht tevreden. De koelkasten deden wat ze moesten doen, maar we moeten met alle een handigheidje krijgen wat de koele en warmere plekken waren en hoe we de knoppen moesten instellen overdag met heel warm weer en ’s avonds weer zachter zetten met koudere temperatuur. Daarnaast vonden we het zelf niet fijn omdat de accu van de auto altijd vrij snel leeg getrokken werd. Voordat we onze Landcruiser hadden met een dubbele accu was dat altijd iets om op te letten en moesten we in de nacht deze koelkasten altijd uitzetten.

Nu we de indeling van onze Landcruiser al een tijdje hetzelfde hebben zijn we gaan kijken naar een compressor koelkast. En dit is toch wel een wereld van verschil. Je stelt temperatuur in en je hebt er geen omkijken meer naar. Alles wordt even koel dus je hoeft ook niet bang te zijn dat zuivel te warm wordt en je sla slap wordt. Je kunt de koelkast makkelijk een dag op je accu laten draaien. Eventueel kun je de koelkast zelfs ’s nachts nog laten draaien als je er vlees in hebt liggen bijvoorbeeld. Met een extra accu of een zonnepaneel kun je zelfs een paar dagen blijven staan. Dus al met al is een compressor koelkast voor ons het fijnste met onze kampeerreizen. Het is het geld dubbel en dwars waard. Binnenkort vertellen we nog wat meer over de verschillende merken die er zijn en wat het verschil is tussen de merken.

Heb je nog een vraag over een koelkast? Of wil je nog wat anders kwijt, reageer dan hieronder.

2 Reacties

 1. Offroaddog.nl

  Ja zo kan het inderdaad ook. Goede om inderdaad wel een meter erin te leggen. Zeker als je vlees bij je hebt is een te warme koelkast niet de bedoeling. Al hoe wel een warm biertje ook niet lekker smaakt hè haha. Jullie ook veel vakantieplezier! Hopelijk staan er weer mooie reizen op de planning.

  Groetjes,
  Bram, Melanie & Kay

 2. Joost Schouten

  Beste Bram, Melanie en lezers,

  Wij gebruiken al 35 jaar een absoptie koelkast op onze vakanties. Zolang hij in de schaduw staat gaat het goed, in warme landen doe ik er altijd een extra laag isolatie (10cm PDM) omheen.
  Tegenwoordig leg ik er een bluetooth temperatuurmeter in en stel op mijn telefoon een min en max temperatuur in, zodat ik wordt gewaarschuwd als de temperatuur over de grens gaat.
  Op een Campinggaz907 tank kan ik zo 6 tot 8 weken koelen in zuid Frankrijk.

  Veel vakantieplezier, Joost

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil je meer lezen over 4×4 en daktent reizen? Bekijk dan de Blogs hieronder!

Merken compressor koelkasten voor 4×4 en daktent reis

Merken compressor koelkasten voor 4×4 en daktent reis

Als je nog een koelkast moet kopen voor je 4x4 en daktent reis is onze aanbeveling om naar een compressor koelkast te kijken. Zoals je in de vorige blog, verschillende type koelkasten, kon lezen houden compressor koelkasten hun temperatuur het meest vast. Ze kosten...

Lees meer
Wat is het verschil tussen een GPX en KMZ bestand?

Wat is het verschil tussen een GPX en KMZ bestand?

Avontuurlijke routes rijden, dat wil je natuurlijk het liefste met je 4x4 en daktent combinatie. Routes zijn op meerdere platformen te vinden, eveneens als ons eigen platform. Maar wat is nu precies het verschil tussen een GPX of KMZ bestand? En waarom zou je voor het...

Lees meer
Heb je een lier nodig met je 4×4 en daktent reis?

Heb je een lier nodig met je 4×4 en daktent reis?

Hoe vaak we niet de opmerking gehad hebben: Hebben jullie geen lier? Ook via onze socials wordt regelmatig gevraagd waarom wij geen lier hebben. Daarom hier een blog over het nut van een lier en waarom je er wel of niet een zou moeten hebben. Ten eerste is het goed om...

Lees meer