Er zijn zoveel verschillende manieren van reizen en vakantie vieren. Waar een 4×4 en daktent reis een avontuurlijke variant is. Uiteindelijk kun je voor jezelf bepalen wat je het leukste vindt. In deze blog gaan we in ieder geval uitleggen wat nou het verschil is met andere manieren van reizen en vakantie vieren. Voor en nadelen. Dus altijd al eens nagedacht over een 4×4 en daktent trip? Lees dan snel verder of het iets voor jou is.

Als eerste gaan we vergelijken met een vliegtuigreis. Met het vliegtuig ben je gebonden aan tijden die je vlucht gaat. Met een auto weg gaan is dat niet zo en kun je tussendoor lekker zelf bepalen of je wilt stoppen en een frisse neus wil halen en daarna weer verder rijdt. Ook kun je ineens besluiten om ergens een overnachting te doen als je daar ineens zin in hebt. Met het vliegtuig kun je wel sneller verder weg. Met de auto kun je wel naar Amerika bijvoorbeeld, maar dan moet je de auto laten verschepen of daar een combinatie huren. In Afrika wordt dit veel gedaan, een 4WD huren met een daktent.

Als je dan toch meer van het kamperen bent heb je natuurlijk nog een camper, waarmee je alles bij je hebt. Dan heb je zelfs nog een douche en wc bij je. Dit is met een 4×4 niet zo. Maar met een camper kom je weer niet op die aparte plekjes waar je met een 4×4 wel weer kunt komen. Zo hebben wij zelf ergens gestaan waar we 4 dagen niemand zijn tegen gekomen. Dit is met een camper in de bergen niet te doen. Offroad gaan met je camper is ook geen goed plan 😉 Het douche probleem is trouwens prima op te lossen door na een paar dagen steeds een camping te boeken en daar dan te douchen. Na een paar dagen moet je vaak ook weer boodschappen doen, wij combineren deze dingen dan vaak. Meteen een mooie afwisseling van je reis.

Maar Bram en Melanie je kampeert dus eigenlijk gewoon met een tent op je auto? Dat klopt. En het voordeel ten opzichte van een grondtent is dat je heel snel klaar bent met het opzetten van een daktent. De meeste zijn met 5 minuten opgezet. Je hebt geen stenen in je rug liggen zoals met een grondtent wel kan zijn. De kou trekt niet in je tent, minder ongedierte in je tent en je tent kan niet per ongeluk onder water lopen als het hard regent. Daarnaast ligt er gewoon een matras in je daktent en daarmee heb je ook nog eens goede steun in de nacht. Melanie kreeg zelf altijd last van haar rug met een grondtent. De matjes waren nooit echt goed genoeg, maar met een daktent en een goede matras is dat probleem voorbij. Als je je daktent uitklapt hoef je alleen maar te zorgen dat je auto recht staat en dan slaap je ook recht. Met een grondtent moet het hele vlak waar je tent staat recht zijn. Je auto kun je altijd recht zetten met wielblokken en sommige 4×4’s hebben zelfs een speciaal systeem waarmee je de vering iets kunt ophogen en daarmee dus voor de nacht ook je auto recht kunt zetten.

Dan heb je nog een offroad busje of een expeditie truck. Deze opties zijn vergelijkbaar met een 4×4 en daktent. Maar een 4×4 en daktent zijn vaak compact en daardoor kun je zelfs op smalle paden rijden en heb je weinig last van bomen die over de paden heen groeien. Wij hebben zelf vaak zat gehad dat de wegen maar heel smal zijn en waar je zeker met een bus of expeditie truck niet had kunnen rijden. Met kouder weer is het wel een handige optie omdat je meer binnen kunt zitten. Maar je hebt altijd de voorstoelen waar je ’s avonds in kunt zitten en de daktent wordt zo warm als je erin ligt.

Tegenwoordig zijn er ook steeds meer spullen te krijgen om zelfs in de winter te kamperen met een daktent. Ook dit is dus gewoon mogelijk. Het grote voordeel van een 4×4 en daktent is dat je compact bent, op veel plekken kunt komen waar anderen niet komen en heerlijk tot rust kunt komen. Maar je krijgt ook veel avontuur door ook echt te gaan offroaden. Daarvoor kunnen we je aanraden om ons profiel op wikiloc eens te bekijken. De meeste routes en slaapplekken die erop staan zijn met iedere 4×4 te doen.

Heb je nog vragen over reizen met een 4×4 en daktent? Stel ze dan gerust hieronder in de reacties of stuur ons een bericht.

Ons in je mailBox ontvangen en niks missen?

Schrijf je dan hier in

 

of Volg ons avontuur op social media