Avontuurlijke routes rijden, dat wil je natuurlijk het liefste met je 4×4 en daktent combinatie. Routes zijn op meerdere platformen te vinden, eveneens als ons eigen platform. Maar wat is nu precies het verschil tussen een GPX of KMZ bestand? En waarom zou je voor het ene of het andere kiezen?

GPX en KMZ bestanden zijn beide bestanden waarmee je routes kunt volgen. In de offroad-wereld wordt voornamelijk gebruik gemaakt van GPX. Maar wat houdt een GPX nou precies in? En waarin verschilt het van een KMZ bestand?

Een GPX bestand is voornamelijk bedoeld om met GPS data een route te volgen. Het is makkelijk te importeren en veel grote programma’s, navigaties en webservice’s werken ermee. Een GPX bestand bevat voornamelijk routes en soms waypoints. Het is dus een makkelijk bestand om met allerlei apparaten te gebruiken om een route te volgen.

Een KMZ bestand kan uiteraard hetzelfde. Het is ook een bestand om een route mee te volgen, maar kan daarnaast nog veel meer informatie bevatten. Zoals dat wordt genoemd kan er meer 3D data gebruikt worden. Zo kun je veel meer informatie in een route stoppen. Daarom kiezen wij zelf voor een route te verkopen als een KMZ bestand. Daardoor kunnen we foto’s toevoegen voor wildkampeerplekken, maar ook verduidelijking geven bij opstoppingen of tijdelijk niet begaanbare wegen.

Inmiddels verkopen we onze routes ook met een GPX bestand en kun je dus kiezen in welk type bestand dat je een route bij ons wilt volgen.

offroad, GPX, route, offroaddog, wildkamperen, offroadden, zand, modder, 4x4, 4wd, toyota, landrover, jeep, suzuki, mitsubishi, nissan, daktent, rooftent, reizen, europa, wikiloc, polarsteps, toyota, bos, strand, bram, melanie, kay, verheijen, stoer, avontuur, overlander

GPX ingeladen in GPX Viewer APP

offroad, GPX, KMZ, route, offroaddog, wildkamperen, offroadden, zand, modder, 4x4, 4wd, toyota, landrover, jeep, suzuki, mitsubishi, nissan, daktent, rooftent, reizen, europa, wikiloc, polarsteps, toyota, bos, strand, bram, melanie, kay, verheijen, stoer, avontuur, overlander

KMZ ingeladen in GPX Viewer APP

Het grootste verschil

Een van de grootste verschillen van een GPX en KMZ bestand is dus de hoeveelheid informatie die je in het bestand kan stoppen. Je verliest eigenlijk heel veel informatie als je een route opslaat in GPX dan in KMZ. Aangezien wij zelf willen gaan voor een zo duidelijk mogelijk bestand en een route die zo inclusief is dat je nagenoeg alles van te voren kan zien. Heeft onze voorkeur dus een KMZ bestand.

Een KMZ bestand komt oorspronkelijik van Google Earth vandaan, hun zijn de bedenkers van dit type bestand. Waar een GPX bestand een soort excelsheet is met informatie en die omzet zodat jij makkelijk je route kan volgen. Is een KMZ bestand een 3D model wat data verwerkt. De afkorting van KMZ komt af van een KML bestand, de KMZ versie is namelijk een verkleinde versie van een KML. KML staat voor Keyhole Markup Language. Heel Google Earth is op dit type bestand gemaakt en daarom bevat het ook zoveel informatie. Met alleen GPX zou Google Earth niet op deze manier bestaan zoals het nu doet.

Er is dus niks mis met één van beide type bestanden en het is ook maar net wat een aanbieder als doel heeft qua informatie om mee te geven aan de klant. Weet dus dat je bij ons beide bestanden kunt krijgen. En wil je voor alle informatie gaan die we je bieden, dan kun je dus kiezen voor een KMZ bestand. Want ondanks dat een GPX bestand heel erg bekend is wil het niet zeggen dat je veel moeite hoeft te doen om een KMZ bestand in te lezen tegenwoordig. Een telefoon hebben nagenoeg allemaal bij ons en daarmee kun je ook al een KMZ bestand lezen. Er is namelijk een app zoals GPX viewer waar je ook KMZ bestanden mee kan inlezen. Makkelijk op je telefoon of zelfs op een tablet als je een groter scherm wil voor je navigatie.

Koop je een van onze routes dan zit er altijd een uitleg bij hoe je het KMZ bestand in de app kunt inladen. Dus geen zorgen als je nu niet begrijpt hoe de app werkt. En wil je toch liever met een GPX werken, dan download je gewoon de GPX versie. Ook de wildkampeerplekken zijn in beide bestanden te downloaden. Dus dan wordt het nu tijd om na te gaan denken waar de volgende reis heen gaat. Wellicht is een van onze routes of de wildkampeerplekken wat voor jou en zien we je graag terug in onze shop.

Heb je nog vragen over onze routes over over GPX en KMZ bestanden? Reageer dan hieronder met je vraag.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil je meer lezen over 4×4 en daktent reizen? Bekijk dan de blogs hieronder!

Merken compressor koelkasten voor 4×4 en daktent reis

Merken compressor koelkasten voor 4×4 en daktent reis

Als je nog een koelkast moet kopen voor je 4x4 en daktent reis is onze aanbeveling om naar een compressor koelkast te kijken. Zoals je in de vorige blog, verschillende type koelkasten, kon lezen houden compressor koelkasten hun temperatuur het meest vast. Ze kosten...

Lees meer
Verschillende type koelkasten voor een 4×4 en daktent reis

Verschillende type koelkasten voor een 4×4 en daktent reis

Als je met een auto op vakantie gaat dan zal je vast wel weten dat eten bewaren in een auto niet makkelijk is. Zonder koelkast is je eten al snel warm als de zon een beetje schijnt. Laat staan als je dus voor een paar dagen eten mee moet nemen omdat je in de bergen...

Lees meer
Heb je een lier nodig met je 4×4 en daktent reis?

Heb je een lier nodig met je 4×4 en daktent reis?

Hoe vaak we niet de opmerking gehad hebben: Hebben jullie geen lier? Ook via onze socials wordt regelmatig gevraagd waarom wij geen lier hebben. Daarom hier een blog over het nut van een lier en waarom je er wel of niet een zou moeten hebben. Ten eerste is het goed om...

Lees meer