Meestal gaan we op reis om avonturen te beleven en indirect levert dat onzekerheden op. Je weet niet hoe je dag gaat lopen, je weet niet wat je mee gaat maken en je weet niet hoe de reis zal eindigen. Dit alles maken we nu ook in ons dagelijks leven mee. Toch kunnen we daar op reis vaak beter mee dealen dan in onze thuissituatie. Waarom? En wat kunnen we daarvan leren?

Waarom ben je op reis niet bang voor al die onzekerheid? Omdat je vaak ook minder gepland hebt. Het maakt eigenlijk niet uit hoe het loopt. En als er een probleem voordoet proberen we die zo goed mogelijk op te lossen. Daarvoor heb je overzicht nodig en skills. Met een 4×4 en daktent reizen wil zeggen dat je wellicht skills nodig hebt om eventuele problemen van je auto op te lossen. Zo stonden wij regelmatig vast en moesten we een oplossing bedenken om eruit te komen. Maar ook was onze dynamo een keer stuk waardoor we de auto midden in de wildernis niet konden starten. Met creatieve oplossingen kom je dan uiteindelijk weer verder.

Welke skills kun je nu thuis aanleren waardoor je minder bang hoeft te zijn hoe de aankomende tijd gaat lopen? Waarop moet je voorbereid zijn waar je je ook op reis op voorbereid? Darwin zei: niet de sterkste of de meest intelligente overleven, maar diegene die zich het beste kunnen aanpassen aan veranderingen. Dit is op reis precies hetzelfde. Dat je problemen in je leven of je reis gaat tegenkomen is een gegeven. Hoe je ze oplost en hoe je je hoofd cool houdt is het eerste waarmee je moet dealen. Maar hoe hou je dat hoofd cool? Door overzicht te bewaren, het probleem te onderzoeken en welke skills jij hebt die je op dit probleem kan toepassen. Moet je een tijdelijke oplossing maken of kun je het probleem definitief oplossen? Leer van de problemen die je tegenkomt op reis en neem dat mee in je dagelijkse leven.

Overigens is hetgene wat nu gaande is voor ons dus ook de reden geweest dat een thuisbasis voor ons belangrijk was. Stel er gebeurd iets terwijl we op reis zijn dan willen we altijd terug kunnen naar onze thuisbasis. Wij zien nu zoveel verhalen voorbij komen van mensen die hun baan en huis hebben opgezegd en nu nergens terecht kunnen. Want wie weet hoe lang deze periode nog gaat duren? Tuurlijk is dit iets extreems waarvan we ons nooit hadden kunnen voorbereiden. We wisten niet dat dit zou komen en nu moet iedereen creatief denken om oplossingen te verzinnen. Voor ons is in een tiny house gaan wonen dus de oplossing geweest om altijd een thuisbasis te hebben. En nu zien we des te meer hoe blij we daarmee zijn.

Welke problemen loop jij tegenaan en welke skills heb je nodig om die problemen op te lossen? Trek dat ook door naar je volgende reis, want ooit zullen we allemaal weer kunnen reizen. Heb je nu extra tijd omdat je minder hoeft te werken dan normaal? Leer dan skills waar je later iets aan hebt op reis. Bestel bijvoorbeeld een werkplaats handboek van je auto en bestudeer hoe je 4×4 in elkaar zit. Sowieso geen overbodige luxe om mee te nemen op reis. Als taal dan een barrière is heb je altijd plaatjes waarin je kunt aanwijzen wat het probleem is. Leer je auto kennen nu je daar tijd voor hebt. Pak het overzicht terug en maak een plan en daarna stappen!

Hulp nodig met een skill? Laat het ons weten! We kunnen je helpen met autotechniek, offroaden, hoe je reis voor te bereiden en financiële planningen voor je reis. En wil je even gewoon helemaal in het reisgevoel zakken? Kijk dan eens naar onze eerdere blog over onze reisfilm favorieten.

Ons in je mailBox ontvangen en niks missen?

Schrijf je dan hier in

 

of Volg ons avontuur op social media