We zien vaak de vraag voorbij komen welke daktent mensen moeten kiezen en waarom. Daarom leek het ons leuk om een blog te schrijven over de verschillende type daktenten en waarom je voor welk type kunt kiezen.

Allereerst kun je daktenten eigenlijk in twee typen verdelen. Eentje die dubbelklapt als klein pakketje bovenop je auto of eentje die niet dubbelklapt en vaak een hardcover case heeft. Het grote verschil van deze tenten is dat in een daktent die dubbelklapt een wat dunnere matras kan dan een daktent die niet dubbelklapt. Dus heb je het liefst een zo dik mogelijk matras dan kun je het best gaan voor een daktent die niet dubbel klapt.

Een voordeel van een daktent die wel dubbelklapt is dat als je een achterdeur hebt in plaats van een achterklep dat je de daktent over de achterkant van je auto kan laten vallen. Hierdoor heb je een afdakje boven de keuken als je die aan de achterkant van je auto hebt zitten. Heb je een achterklep dan moet je een dubbelgeklapte daktent naar de zijkant van je auto laten uitklappen. Daarin kun je kiezen wat je het handigste vindt welke kant je hem wil laten uitklappen.

Wil je met meer dan twee mensen op je dak slapen dan moet je sowieso kijken naar uitklapbare daktenten. Dit omdat je anders niet meer daktenten op je dak kwijt kan. Bekijk hiervoor ook goed welke afmetingen je neemt zodat iedereen genoeg slaapruimte heeft en toch comfortabel ligt. Hoe groter je dakoppervlakte is hoe makkelijker je twee daktenten kwijt kan en je dus met je familie van het daktenten avontuur kunt genieten.

Dan is een ander groot verschil dat een daktent die uitklapt veel meer ruimte om de auto heen nodig heeft dan eentje die niet naar de zij- of achterkant uitklapt. Dit is dus ook iets om rekening mee te houden als je vaker op plekken zal komen te staan waar je weinig ruimte hebt. Als je gaat wildkamperen in de bergen is een uitklapdaktent zoals wij hebben nog nooit een probleem geweest bij ons.

Nog een verschil is dat je de ene daktent met klemmetjes open en dicht maakt en andere met ritsen. Hierin is ook weer jouw keuze wat je fijner vindt. Met een hogere auto kan het onhandig zijn om een rits te hebben, maar als je zelf handig bent en lenig dan kun je vaak even op de achterbumper van je 4×4 staan om hem dicht te maken.

Hardshell daktenten en daktenten met een hoes klapperen beide niet tijdens het rijden. De daktenten die een hoes over de tent hebben kun je met een extra band vast zetten en daardoor klappert je hoes ook niet. Deze extra bevestiging zit er altijd al bij, dus van geen daktent krijg je geklapper.

Nu krijgen we ook regelmatig de vraag welke daktent op welke auto past. Nou eigenlijk past iedere daktent op iedere auto. Je moet alleen even de juiste bevestiging hebben, die kan wel per 4×4 verschillend zijn. Er is ook een gewicht wat je maximaal op je dak kan laden, dit is een gewicht wat je maximaal als gewicht op je auto mag hebben tijdens het rijden. Dit heeft dus niks te maken met of je wel of niet op je dak kunt slapen. Stilstaand kan je auto veel hebben en twijfel je of twee dakdragers wel voldoende zijn om het gewicht te verdelen dan kun je altijd meerdere dakdragers eronder zetten of zelfs een roofrack, maar meestal is dit niet nodig.

Vragen die je jezelf kan stellen:

Hoeveel gemak wil ik met uit- en inklappen van de tent?

Hoeveel slaapcomfort wil je qua matras?

Wil je met het ritme van de natuur mee slapen of moet het helemaal donker zijn?

Wil je een hoes of een hardcover?

Wil je de daktent ook gebruiken als afdak voor regen of zon of wil je geen uitstekende delen langs je auto?

Wil je droog instappen als het regent of maakt dat niks uit?

Ben je er nog steeds niet uit wat voor soort daktent nou echt het beste is voor jou? Dan is het zeker aan te raden om eens in een showroom te gaan kijken en alles rustig te bekijken én eventueel eerst eens te huren voordat je gaat kopen. Wij zijn zeer tevreden over de showroom van Daktent.nl en zij leveren fijn advies. Daktent.nl heeft nagenoeg alle verschillende types en modellen in hun Experience Center staan. Bij hun kun je ook daktenten huren, daarom een compleet aanbod en makkelijk te bereiken in Baarn.

Onze ervaring én die van Daktent.nl is in ieder geval dat een daktent vrijwel altijd lekkerder ligt dan een grondtent. Je hebt geen optrekkend vocht meer wat het slapen een stuk warmer maakt. Je slaapt op een echt matras, dus geen luchtbed. Geen gedoe je tent in je auto vervoeren. Even inklappen en je kunt weer verder rijden. In combinatie met een 4×4 heb je een soort camper waarmee je mooi door de bergen kunt offroaden en ’s avonds lekker kunt wildkamperen.

 

Heb je nog vragen over daktenten of iets anders? Reageer dan hieronder en bekijk eens onze andere blogs over 4×4 en daktent reizen. Wil je geen blogs missen? Schrijf je dan in dan sturen we ze op via de mail en ben je altijd op de hoogte van onze 4×4 en daktent blogs.